Procurorii DNA au început urmărirea penală față de mai mulți inspectori vamali şi poliţişti de frontieră de la Vama Siret, acuzați de contrabandă cu ţigări. Reţeaua era condusă de un preot din localitatea Cândeşti (jud. Botoşani), care în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, a iniţiat, constituit şi coordonat activitatea de contrabandă cu ţigări din Ucraina a unui grup infracţional alcătuit din 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră, ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantităţi de ţigări în țară, prin Vama Siret.
Procurii au dispus începererea urmăririi penale față de 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră, un consilier de la Direcţia Operaţiuni Vamale Iaşi şi şase traficanţi de ţigări, care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, dare şi luare de mită, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni şi cumpărare de influenţă.
Unul din inculpaţi a fost cooptat de preotul Horga Dumitru pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a aduce în țară cantităţi importante de ţigări, fără a plăti taxe vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisarul Fediuc Nelu, prin intermediul preotului Horga.
Șeful grupării asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie.
Inculpaţii Horga Dumitru şi Sofronie Daniel l-au cunoscut și, ulterior, s-au împrietenit cu Nelu Fediuc, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret şi ulterior numit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, căruia iniţial i-au oferit atenţii constând în bunuri materiale (produse alimentare şi băuturi) şi cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă de la finele anului 2007, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Din probele administrate a reieşit că preotul Horga susţinea că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Botoşani, iar Fediuc Nelu se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava şi conducerea Poliţiei de Frontieră.
Astfel a ajuns grupul infracţional să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind „oamenii lui Fediuc”, se mai arată în comunicatul DNA.
Cei în cauză beneficiau de un tratament preferenţial la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe baza oferirii unor atenţii celor aflaţi în serviciu, precum şi a unor comisioane date lucrătorului poliţiei de frontieră care era de serviciu şi se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 lei, respectiv lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de intrare – suma de 100 lei.
De asemenea, membrii grupului aveau acces la informaţii privind planificarea în serviciu a lucrătorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulaţie efectuate de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, IPJ şi IJPF Suceava sau Garda Financiară Suceava.
După introducerea în ţară, ţigările au fost revândute unor distribuitori din municipiul şi judeţul Botoşani, dar şi în judeţul Suceava, prin intermediul unor apropiaţi ai preotului.
În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România cantitatea de 286.240 pachete de ţigări din Ucraina, pentru care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, judeţul Suceava.
Pentru a-şi asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza judeţului Botoşani, reţeaua de contrabandişti a decis să-şi elimine competitorii. Astfel, unul din contrabandiştii din zona a fost depistat şi sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancţionat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei amenzi de 5.000 lei.
Prejudiciul estimat a fi fost produs de gruparea condusă de preot depăşeşte 1,5 milioane de lei.
Lasă un comentariu