Salvare spectaculoasă din Peştera Hodobana, de la Păiuşeni (GALERIE FOTO)

Salvare spectaculoasă din Peştera Hodobana, de la Păiuşeni (GALERIE FOTO)

Membrii Echipei Judeţene Salvaspeo şi ai Formaţiei Judeţene Salvamont din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat, duminică, la Peştera Hodobana (Păiuşeni, comuna Chisindia), la o acțiune de salvare şi evacuare a unei persoane accidentate, informează Mihai Besesek, şeful serviciului.

Potrivit acestuia, duminică dimineața, echipele de salvare din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Arad au fost alertate şi s-au deplasat de urgență cu un număr de 16 salvatori speologi şi salvamontişti din Arad, împreună cu un medic de urgenţă, spre Peştera Hodobana, unde a fost semnalată accidentarea unui turist în subteran. Accidentatul a fost evacuat dintr-o galerie greu accesibilă, localizată spre capătul peşterii, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă cu targa pasaje verticale, strâmtori şi zone presărate cu blocuri de stâncă prăbuşite instabile. De la suprafaţă, victima a mai fost transportată încă aproximativ 1 kilometru, până la primul drum accesibil pentru a putea fi preluată de echipajele de prim ajutor ale SMURD.

Evacurea din subteran a fost una foarte dificilă, din cauza faptului că peştera este dezvoltată într-o cenuşă vulcanică, extrem de sfărâmiciosă, care a pus la încercare ingeniozitatea salvatorilor pentru alegerea punctelor de asigurare rezistente pentru evacuarea tărgii.

Acțiunea a făcut parte dintr-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizat în scopul creșterii gradului de operativitate a echipelor de salvare. Aceasta a fost inclusă în calendarul anual de activitate al Salvaspeo România.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat şi funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean.

Echipele de intervenţie sunt formate din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie special.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, al Corpului Român Salvaspeo – CORSA şi al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.