ANI DE ÎNCHISOARE pentru persoanele care MALTRATEAZĂ ANIMALE. Care este PEDEAPSA MAXIMĂ!

ANI DE ÎNCHISOARE pentru persoanele care MALTRATEAZĂ ANIMALE. Care este PEDEAPSA MAXIMĂ!

Persoanele care omoară sau chinuie animalele ar putea ajunge să facă ani grei de închisoare pentru faptele lor, potrivit unui proiect de lege care intră azi în dezbaterea Senatului.

Documentul prevede o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare pentru astfel de fapte, iar pedeapsa ar putea creşte la 10 ani de detenţie dacă faptele de violenţă împotriva animalelor au fost comise în grup.

Potrivit proiectului de lege, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la doi la şapte ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa va dispune ca pedeapsă complementară şi interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la cinci la 10 ani.

Pedepsele cu închisoarea vor fi mai aspre, de la trei la 10 ani de închisoare şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, a uneia responsabile cu tratarea medicală, precum şi dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, mai prevede proiectul depus de UNPR.

Aproape 50 de mii de oameni au semnat pe internet o petiţie prin care cer Parlamentului să modifice actuala lege a proctecţiei animalelor.

În prezent, cine bate sau omoară un animal, riscă închisoare între trei luni şi un an şi amendă de până la 5.000 de lei.

 

Zilnic, în România se înregistrează în jur de şase cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire sau împuşcare a animalelor, în special a câinilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.