Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat zilele trecute, la Arad, la manifestările dedicate încheierii unui proiect european transfrontalier menit să dezvolte turismul religios în judeţele Békés şi Arad, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române, informează biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria .
Proiectul, în valoare de 1.305.940 de euro, a fost înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, în calitate de aplicant principal, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia Publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca Pustă şi a avut că durata de implementare perioada 1 aprilie 2012 şi 30 aprilie 2014.
Evenimentul de la Arad a început prin Sfânta Liturghie, săvârşită în comun, în biserica Parohiei Micălaca Veche II, de ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, şi un sobor de preoţi şi diaconi din Ungaria şi România.
La eveniment au participat, alături de consulul Florin Vasiloni, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Radu Stoian, subprefectul judeţului, Marian Stroe, reprezentantul pentru România al Asociaţiei Internaţionale Interkultur etc.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Parohiei Micălaca Veche II, condus de Magdalena Lödi. (Acest cor a participat la mai multe manifestări corale internaţionale, la Ohrid – Macedonia, Graz – Austria iar în curând va participa şi la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional de la Riga – Letonia)
PS Siluan şi-a exprimat bucuria încheierii Proiectului European Transfrontalier menţionat, pentru partenerul din România, care este Arhiepiscopia Aradului. Manifestarea de încheiere pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a avut loc în dată de 30 martie 2014, prin slujba de resfintire a Catedralei Episcopale din Gyula şi a sfinţirii parcului de lângă Catedrală, cu toate obiectivele lui, iar pentru cel de-al treilea partener, Fundaţia Publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca Pustă, a fost în data de 25 martie 2014, prin inaugurarea Centrului Parohial, Comunitar şi Muzeal.
Cuvinte de apreciere pentru toate realizările efectuate prin acest proiect au fost rostite, de asemenea, la încheierea Sfintei Liturghii, de către ÎPS Timotei, Nicolae Ioţcu, Gheorghe Falcă, Florin Trandafir Vasiloni şi Marian Stroe.
Prin proiect a fost înfiinţat un centru ecumenic, a fost amenajat şi renovat parcului de lângă biserica Parohiei Micălaca Veche II, care cuprinde un spaţiu social interconfesional, spaţiu de expoziţie a unor obiecte de cult, foişoare de odihnă pentru vizitatori, ecran de proiecţie, trotuare şi spaţii pietonale pavate, zone verzi şi plante, bănci, iluminare ornamentală etc., dar s-au şi organizat evenimente bisericeşti şi culturale, precum: întâlniri corale, tabere de pictură şi olărit pentru copii, excursii la biserici şi mănăstiri din jurul Aradului, serbări religioase, desfăşurate atât în judeţul Arad, cât şi în Ungaria.
Ultimul punct din cadrul manifestării l-a constituit workshopul şi conferinţa de presă dedicate evaluării rezultatelor proiectului european, care au avut loc la Casa Tineretului din localitatea Vladimirescu şi la care au participat oficialităţi şi alţi invitaţi.
cei care au muncit la proiect au fost angajati cu forme legale? ca se mai stiu proiecte din astea cu angajati la negru pe fonduri…. europene