Femeile însărcinate care fumează au primit de-a lungul timpului suficiente argumente pentru a renunța la acest viciu. Cu toate că numeroase studii au demonstrat că dacă fumezi în perioada sarcinii ești expusă la avort spontan, naștere prematură sau subdezvoltare a fătului, viitoarele mămici care sunt „victime” ale acestui viciu, par să-și asume în continuare aceste riscuri și continuă să fumeze chiar și gravide fiind.
După ce au constatat că sarcina nu reprezintă o motivație suficientă pentru a opri un obicei toxic, oficialii din Ministerul sănătății francez au decis să testeze o nouă metodă pentru a le determina pe fumătoare să renunțe la țigări pe perioada cât sunt însărcinate.
Astfel, în 16 maternități din Franța, femeile însărcinate care sunt fumătoare și acceptă să renunțe la acest obicei sunt plătite de stat. Acestea primesc în medie echivalentul a 300 de euro pe lună, în bonuri de cumpărături.
În cadrul unui program pilot au fost recrutate 400 de femei însărcinate în cel puțin 4 luni și jumătate care fumează cel puțin 5 țigări pe zi.
Pentru a se asigura de abstinența tabagică a acestor femei, medicii efectuează controale periodice.
Starea de dependență înseamnă redesenarea circuitelor de recompensă din creier spre o răsplată unică reprezentată de satisfacerea unui anumit viciu. Prin oferirea de bonuri de cumpărături se poate acționa pozitiv asupra persoanelor dependente, stimulând centrii plăcerii prin invitația de a merge la cumpărături, susțin inițiatorii proiectului. Astfel, subiectul știe că poate primi o altă recompensă dacă renunță la viciul său.
Desigur, aplicarea acestei metode la nivelul întregii societăți presupune costuri ridicate, însă, orice investiție împotriva acestui viciu este cât se poate de utilă în momentul în care își va demonstra eficacitatea.
Profesorul Ivan Berlin a răspuns potențialelor critici cu privire la ceea ce pare a fi „răsplătirea unui viciu” invocând economiile substanțiale pe care le generează acest proiect în condițiile în care costurile medicale legate de tratarea mamelor și copiilor de maladii legate de tabagism vor scădea.
Lasă un comentariu