Femeia cu barbă şi toleranţa XXL

Ca şi corectitudinea politică făra margini, toleranţa în exces a devenit de nesuportat. Aşa se întâmplă când te simţi intoxicat, agresat permanent în sensul unor gesturi şi atitudini pe care nu le simţi, însă trebuie să le mimezi, pentru a nu fi ostracizat de opinia generală, de mainstream.

Ca şi corectitudinea politică făra margini, toleranţa în exces a devenit de nesuportat. Aşa se întâmplă când te simţi intoxicat, agresat permanent în sensul unor gesturi şi atitudini pe care nu le simţi, însă trebuie să le mimezi, pentru a nu fi ostracizat de opinia generală, de mainstream. Sensul unor cuvinte se erodează, acestea devin clişee la fel de aride, golite de conţinut, ca şi preceptele uniformizante din trecut. Cam aşa m-am simţit sâmbătă noaptea, când într-un spectacol Eurovision fabulos organizat de danezi, a trebuit să înghit, la final, „cârnatul“ premiant.

Conchita Wurst, candidatul/a Austriei ieşit/ă câştigător a avut o prezenţă „teribilă“, a cântat cu falseturi şi s-a ipostaziat într-un dumnezeu al toleranţei pe care nu-l putem tolera chiar la nesfârşit, fără a ne pierde pe noi înşine. Iată că şi acordul gramatical feminin/masculin, în cazul de faţă, e ceva mai complicat.

Eurovision Song Contest (ESC) nu e în primul rând un etalon de valoare artistică, muzicală. E în primul rând un show, din ce în ce mai perfecţionat. Audienţele sale ating zeci de milioane de oameni, nemaivorbind de restul feed-back-ului dobândit prin PR pre- şi post-concurs. Cine a luat locul întâi e vizibil pană departe.

Eurovision-ul e deja cunoscut pentru premierea „candidaţilor cu mesaj” şi a „votului geopolitic”, adică pe simpatii şi vecinătăţi naţionale. În repetate rânduri, pe podium s-au urcat homosexuali, lesbiene şi travestiţi. De acolo, şi-au adresat strigătul de victorie unor minorităţi care n-ar deranja chiar pe nimeni, dacă n-ar avea ambiţia să-şi trâmbiţeze atât de tare discriminarea, până când „majoritarii” să cedeze, simţindu-se însişi vinovaţi că sunt majoritari.

E adevărat că lucrurile sunt, cel puţin la nivel filozofic, relative, iar în gustul omului nu te prea poţi amesteca. Însă nici porcariile evidente nu le poţi mastica la înfinit, pe post de trufanda. Una dintre acestea e femeia cu barbă, care riscă să facă o modă a prostului gust. Tânărul austriac care „sparge tipare”, miorlăind pe scenă şi lăcrimând în culise, a triumfat pe post de apostol al înţelegerii celor diferiţi.

Ce să înţeleg eu, spectator umil, care merg zilnic la serviciu şi trăiesc după cum am învăţat că e bine, de la părinţi, bunici, profesori şi alţi oameni normali, care mi-au servit drept model? Să înţeleg că femeia cu barbă e simbol al unei noi lumi? O lume cu josul în sus, care e pe cale să invadeze lumea prezentă într-un mod atât de agresiv, încât ori îmi lipesc barba, ori risc să mă ia în derâdere toate maimuţele feminine care au făcut-o deja?

Cât de şocaţi mai vrem să fim? Cât de maleabili în a renunţa în convingeri pe care le-am ştiut bune şi verificate în timp? Când vezi câtă toleranţă ţi se cere, rămâi uimit şi debusolat. Căci la asta te împinge mesajul femeii cu barbă. La finalul ESC, el/ea ameninţă: „Suntem de neoprit!”. E tragic, dacă n-ar fi comic.

În presă s-a scris că mesajul lui Tom Neuwirth, alias Conchita Wurst, referitor la toleranţă ar fi fost adresat lui Putin, în Rusia căruia devianţii sexuali nu sunt văzuţi cu ochi buni.

http://www.rp-online.de/kultur/musik/conchita-wurst-schickt-nach-dem-eurovision-song-contest-botschaft-an-wladimir-putin-aid-1.4231575

Recentul conflict cu ruşii legat de Crimeea şi Ucraina s-a mutat şi în show-biz, pe scena ESC 2014. Păcat! Căci politicul a învins din nou calitatea. Iar foarte multă lume a rămas cu gustul amar al unui spectacol bun, realizat impecabil de Danemarca, însă cu un rezultat „nebărbierit”.

  1. Bun articol, nu sunt impotriva nimanui sa faca ce vrea la el acasa, dar exageram si asta nu e bine niciodata. Nu e bine nici sa discriminezi oamenii, dar nici sa le acorzi statut special, deasupra tuturor, pentru ca sunt cica speciali. Acest concurs a inchis definitiv pentru mine ideea de Europa Unita. Daca asta e Europa si astea ii sunt valorile apoi sa ma scuze oricine dar sa mearga pe alta strada, nu pe a mea. Ce pot sa ii spun nepoatei mele de 8 ani, nu chiar un copil deja, cand ma intreaba de ce tanti are barba…cum ii explic ca tanti defapt e un nenea care ii place sa se imbrace in rochii…la asta nu va ganditi? copii invata repede azi si sincer nici un om normal nu cred ca vrea sa creasca la casa lui o Conchita Wurst…sau alte creaturi de genul acesta. Daca nu am fi noi, oamenii normali cine ar mai face copii? Conchita Wurst este o jignire la adresa bunului simt, comunitatea gay trebuie sa inteleaga frumos ca vor avea toleranta din partea mea doar atunci cand isi vor tine cârnăciorii acasă şi nu în direct la televizor. Dar nu e prima dată şi în urmă cu ceva timp am vazut şi pe antena 1 o emisiune cu un travestit şi iubitul lui la ore de după-masă când copii vin de la şcoală. Aşa că să nu îi criticăm pe alţii când şi noi căutăm audienţe tv cu monştri moderni. Dar dacă doar asemenea emisiuni şi personaje atrag audienţe, înseamnă că avem o problemă mult mai gravă, Conchita Wurst nu ar fi câştigat dacă nu era votată melodia de atâţia oameni, victoria ei reflectă cancerul intelectual al societăţii europene care în loc să meargă spre unitate şi solidaritate, cade tot mai accentuat înspre disoluţie sigură…îmi pare rău, dar nu voi accepta Europa doar pentru ca unii îmi spun că e mai bine acolo. Mă întreb sincer, chiar este mai bine?

    Raspunde
  2. Acasa fiecare e liber sa faca ce doreste…Sa se poarte cum vrea!
    Insa in societate,trebuie sa tinem seama de cei din jurul nostru:NU MA POATE OBLIGA NIMENI SA TOLEREZ ASA CEVA!ASTA NU-I DEMOCRATIE!

    Raspunde
  3. ma scuzati domnule tonton, am facut o greseala de ortografie, recunosc, dar comentariul dvs. reflecta clar nivelul la care sunteti. Avand in vedere tonul extrem de critic inteleg ca sunteti admirator al barbatilor in fuste, ce pot sa vad spun decat succes la mancat carnaciori

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.