Manualele de utilizare a autoturismelor ne sfătuiesc să deschidem geamurile maşinii înainte de a porni instalaţia de aer condiţionat. Nimeni, însă, nu ne oferă vreo explicaţie cu privire la motivele pentru care trebuie să facem acest lucru.
Specialiștii în sănătate vin să preîntâmpine eventualele nelămuriri și ne explică faptul că atunci când lăsăm maşina parcată la umbră, chiar și cu geamurile închise, în interiorul autoturismului se pot acumula 400-800 mg de benzen.
În cazul în care ți-ai lăsat maşina în soare, la o temperatură de peste 16 grade Celsius, nivelul de benzen poate atinge valori alarmante, ce pot fi cuprinse între 2000 şi 4000 mg, adică de 40 de ori mai mult decât limita maximă admisibilă.
Așa se face că inhalăm benzen de fiecare dată când stăm în mașină cu geamurile închise, iar această toxină are efecte nocive asupra țesutului osos, a ficatului și a rinichilor, provocând numeroase cazuri de cancer.
Mai mult, organismul trebuie să depună mult efort pentru a elimina benzenul, iar procesul este de durată.
Cercetările în domeniu au indicat că instalaţia de aer condiţionat a maşinii întâi scoate tot aerul încălzit şi abia pe urmă începe să răcească aerul din interior.
Benzenul, toxina care poate cauza cancer, este expulzat împreună cu aerul încălzit.
Lasă un comentariu