Multă vreme a fost considerat un „organ inutil” din corpul nostru. Este un ţesut aflat la intersecţia intestinului subţire cu cel gros și se inflamează des punându-ne, uneori, în pericol chiar viața.
Apendicele, considerat a fi un organ care nu foloseşte la nimic, este adeseori eliminat printr-o operație simplă ce poartă numele de apendicectomie.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Duke University Medical Center, însă, bacteriile benefice din apendice pot rezista unui caz sever de diaree ce duce la golirea completă a intestinelor. Astfel, bacteriile pot ieşi ulterior din apendice pentru a repopula intestinele.
„Chiar dacă nu există o dovadă directă, există numeroase dovezi circumstanţiale care sugerează că apendicele este locul în care bacteriile bune pot trăi în siguranţă, fără a fi deranjate, până când este nevoie de ele”, a explicat William Parker, unul dintre cercetătorii ce au lansat această ipoteză.
Un lucru mai puțin știut este că în apendice există celule din sistemul imunitar. Cercetătorii de la Duke University cred că aceste celule sunt prezente pentru a proteja bacteriile benefice, nu pentru a le contracara.
Profesorul Parker a studiat timp de peste 10 ani biofilmul din intestin, nume dat unui strat subţire compus din microbi şi din celule ale sistemului imunitar ce se formează deasupra mucoasei intestinale și a ajuns la concluzia că sistemul imunitar protejează şi hrăneşte coloniile de microbi ce trăiesc în acest biofilm.
„Protejând aceşti microbi buni, împiedică microbii răi să se stabilească”, explică Parker.
Funcţia apendicelui poate fi demonstrată, însă, doar în situaţii în care condiţiile igienice moderne sunt absente.
Lasă un comentariu