Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative au participat recent, la Bucureşti, la Conferinţa Naţională a Ligii Asociaţiilor de Proprietari din România „HABITAT”, unde au fost dezbătute trei teme importante.
Prima a fost analizarea proiectului de lege propus de Ministerul Dezvoltării Regionale privind organizarea, funcţionarea şi administrarea asociaţiilor de proprietari, vizând modificarea actualei Legi nr. 230/2007. „Concluzia unanimă a fost că, deşi conţine şi unele prevederi bune, per ansamblu noul proiect aduce prevederi inacceptabile pentru asociaţii, mărind birocraţia, chiar sporind costurile cu administrarea şi funcţionalitatea organelor de conducere, control şi administrare din asociaţii, dar mai ales pe cele ale proprietarilor. De aceea, s-a hotărât şi li s-a propus iniţiatorilor proiectului retragerea acestuia şi discutarea sa, în prealabil, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din ţară”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL Arad.
Apoi, s-a analizat împreună cu reprezentantii ANRSC modul în care actuala legislaţie privind reglementarea serviciilor publice comunitare de utilităţi publice răspunde actualelor cerinţe reale şi relaţiilor dintre furnizori, autorităţile publice locale şi asociaţiile de proprietari ca şi consumatori.
S-au luat, de asemenea, la cunoştinţă prevederile Directivei 27/2012 a UE privind eficienţa energetică: Stabilirea prin legislaţia locală a zonelor unitare de încălzire, în funcţie de măsurile luate pentru eficientizarea CET-urilor, reabilitarea termică a clădirilor şi contorizările inteligente.
„Autorităţile locale pot legifera modalităţile de repartizare a consumurilor de apă în cazul asociaţiilor contorizate, având în vedere diferenţele care există între consumurile facturate şi cele înregistrate individual în blocuri”, a menţionat Vasile Arion.
Acesta a precizat că şi Ordinul 343/2010, privind repartizarea costurilor cu încălzirea în cazul repartitoarelor de costuri, va suferi modificări în urma unui studiu în curs de efectuare făcut de INCERG, pentru a fi mai accesibil şi mai precis. „Operatorii să fie obligaţi să-şi eficientizeze serviciile, în prezent costurile mari şi pierderile din sistem fiind suportate de consumatori. Acum, notele de fundamentare ale preţurilor utilităţilor nu sunt transparente, fiind considerate date economice cu caracter confidenţial (?). Noi spunem că, sub forma aceasta, se pot transfera către consumatori, în factură, costurile managementului defectuos, pierderile excesive etc”, a mai spus Arion.
Conducerea ULAL a prezentat – între altele – stadiul reabilitării termice din Arad, apreciind că prin ultimele măsuri adoptate de CLM Arad vor intra în reabilitare, în perioada următoare, circa 100 de blocuri, prin accesarea de fonduri europene.
Ca o recunoaştere şi o apreciere a activităţii desfăşurate pe parcursul anilor, ULAL Arad a fost desemnată să organizeze următoarea Conferinţă Naţională a Ligii Habitat, la Arad, în luna octombrie a acestui an.
Lasă un comentariu