A devenit OFICIAL! Ce trebuie să știe TOȚI ANGAJAȚII și ANGAJATORII. Avertisment de la ITM

A devenit OFICIAL! Ce trebuie să știe TOȚI ANGAJAȚII și ANGAJATORII. Avertisment de la ITM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad anunță că în 5 octombrie 2021 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1071 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Potrivit ITM, actul normativ, aplicabil de la 1 ianuarie 2022, stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,33 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei / oră.

Tot în 5 octombrie 2021 legiuitorul a modificat și completat și Codul Muncii. „Una din completările importante aduse actului normativ vizează sancționarea angajatorului care încalcă obligația de plată a salariului, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz. Drept urmare, depășirea termenului stabilit pentru plata salariului cu mai mult de o lună atrage răspunderea contravențională a angajatorului, acesta riscând amenzi de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, excepție făcând angajatorul aflat în insolvență sau în procedura de prevenire a insolvenței”, informează ITM.

„Readucem din nou în atenția angajatorilor, că fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală”, a precizat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.

  1. […] post A devenit OFICIAL! Ce trebuie să știe TOȚI ANGAJAȚII și ANGAJATORII. Avertisment de la ITM appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.