A fost INAUGURATĂ noua sală de sport a școlii din Chitighaz (FOTO)

A fost INAUGURATĂ noua sală de sport a școlii din Chitighaz (FOTO)

La Școala Generală din Chitighaz (Ketegyhaza), la care învață copiii românilor din localitate, a avut loc inaugurarea festivă a noii săli de sport, a terenului de sport exterior şi a unui laborator de ştiinţe naturale. La această manifestare au participat printre alţii, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, şi Soltész Miklós, secretar de stat pentru naţionalităţi şi culte din cadrul Cancelariei Primului Ministru al Ungariei.

Proiectul inaugurat a fost finanţat cu fonduri europene, obținute prin Programul de Dezvoltare Operativă Széchenyi 2020 din cadrul Ministerului Resurselor Umane (EFOP-4.-1.-5-16-2017-00100 – 414 milioane de forinţi). Aceste fonduri au fost suplimentate de catre Cancelaria Primului Ministru, Secretariatul de Stat pentru Naționalități şi Culte (NEMZ-E-19-0047 – 50 milioane de forinţi). Investiţia totală a fost de 464 milioane forinţi (HUF), aproximativ 1.3 milioane Euro.

Gazda evenimentului a fost directorul instituției, Erica Borbély, care a subliniat că noua sală de sport va oferi spaţiu nu doar orelor de educaţie fizică, ci şi diferitelor antrenamente sportive, meciurilor de fotbal, repetiţiilor de dansuri populare, etc.

Preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Gheorghe Cozma a subliniat în discursul său că s-a încheiat acum un capitol important de investiţie la o şcoală de care să beneficieze copiii românilor din Ungaria.  La rândul său, primarul Emese Tripon Rákóczi a subliniat faptul că în Chitighaz trăiesc de mai multe secole în pace şi bună înţelegere mai multe naţionalităţi. Datorită acestei convieţuiri paşnice, comuna evoluează permanent. Traian Cresta, purtătorul de cuvânt în Parlament al românilor din Ungaria s-a declarat adeptul învăţământului bilingv de naţionalitate. A vorbit apoi despre strădaniile din cadrul Comisiei Parlamentare pentru Minorităţi pentru a asigura şcolilor de naţionalitate, precum şi elevilor şi profesorilor de naţionalitate condiţii şi resurse financiare cât mai bune pentru păstra limba şi identitatea naţionalităţilor. Secretarul de stat pentru problemele naţionalităţilor, Soltész Miklós, s-a adresat şcolarilor, rugându-i să aibă mare grijă de instituţia lor şi să se gândească de pe acum că atunci când vor fi adulţi şi vor deveni părinţi, să-şi înscrie tot în această şcoală copiii lor. 

„Este foarte necesar ca naţionalităţile din Ungaria, inclusiv românii din această ţară, să-şi păstreze trecutul cultural şi să-l transmită pentru generaţiile viitoare. Să-şi păstreze limba şi s-o dea mai departe generaţiilor din viitor”, a spus Soltész adăugând că sunt foarte importante toate instituţiile de învăţâmânt, precum şi bisericile sau centrele comunitare. După discursuri a urmat programul cultural şi sportiv al şcolarilor, cu poezii şi cântece în limbile română şi maghiară, cu dansuri sportive, cu prezentări ale diferitelor ramuri sportive, care îşi vor găsi locul în noua sală de sport. Preotul ortodox Florin Olteanu, paroh la Chitighaz şi protopop de Gyula a oficiat o slujbă de binecuvântare a noului edificiu.

La eveniment au participat şi alte oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice ungare, Tircsi Richard, director în cadrul Cancelariei premierului ungar; Atilla Rakoczi, directorul Oficiului Guvernamental Bekes; majoritatea deputaţilor Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), printre care Bertold Netea, vicepreşedinte; Elvira Ardelean, vicepreşedinte, dar şi primar al loc. Otlaca-Pustă (Pusztottlaka); Margareta Tat, primar al comunei Micherechi (Mehkerek) etc.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.