Ministerul Culturii a anunţat în cursul după-amiezii de joi că deschide competiţia pentru depunerea candidaturilor, în vederea stabilirii oraşului din România care va dobândi titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Data limită de depunere a candidaturilor este 10 octombrie 2015. Selecţia finală va fi organizată în jurul lunii august 2016 de un juriu internaţional, iar desemnarea formală a oraşului va fi făcută la sfârşitul anului 2016.
„Parlamentul European şi Comisia Europeană au decis în aprilie, în acest an, că România împreună cu Grecia vor putea desemna câte un oraş să devină Capitală Culturală Europeană. Tot în acea decizie ni s-a spus că avem şase ani să pregătim acel oraş, să lansăm concursul, motiv pentru care noi, astăzi, lansăm această competiţie”, a declarat ministrul Hegedüs Csilla.
Prin creşterea numărului de turişti şi prin dezvoltarea infrastructurii vor rezulta „nişte beneficii foarte importante”, atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru comunitatea regională, pentru oraşul care va avea acest titlu, potrivit ministrului Culturii. „Vom avea nevoie de patru ani să pregătim acest proiect, patru ani în care Guvernul României, prin Ministerul Culturii, va face investiţii importante în acel oraş, în infrastructură şi în pregătirea tuturor proiectelor, ca să fim siguri că la începutul anului 2021, mă refer la 1 ianuarie 2021, toate proiectele, toate instituţiile să fie gata să intre cu forţă în acest proiect”, a mai precizat ministrul Culturii.
„Suntem pregătiţi pentru realizarea unui dosar de candidatură, conform criteriilor Uniunii Europene. Aradul porneşte cu şansa reală de a câştiga această competiţie, pentru că avem un patrimoniu deosebit şi resursă umană de bună calitate. Proiectul pregătit de Arad va avea în vedere dezvoltarea oraşului prin cultură, în următoarele decenii. Noi am început deja să lucrăm şi la strategia culturală a Aradului până în anul 2030, iar asta demonstrează viziune şi dorinţa de elaborare şi implementare a unui proiect coerent, cu continuitate. Avem două centre culturale, municipal şi judeţean, care se completează în organizarea de evenimente de înaltă ţinută, avem o societate civilă pasionată de viitorul Aradului şi două universităţi pe care contăm mult în demersul nostru. Suntem în situaţia privilegiată de a putea gândi o construcţie culturală solidă, integratoare, adresată întregii comunităţi. Fac din nou un apel la arădeni de a veni alături de asociaţia noastră şi de a susţine demersurile pe care le facem pentru creşterea calităţii vieţii în Arad, prin diversitatea şi calitatea proiectelor culturale la care lucrăm”, a declarat Andrei Ando, directorul executiv al Asociaţiei „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021”.
Numărul oraşelor care au deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii va ajunge la 60 în 2019. Până în 2001, titlul era Oraşul european al culturii. Acţiunea este deseori considerată iniţiativa emblematică culturală a Uniunii Europene, se arată pe site-ul capitalaculturala2021.ro. Acţiunea a evoluat semnificativ în raport cu perioada de început, când reprezenta în primul rând o celebrare a artelor dintr-un oraş. Din 1980 s-a conştientizat din ce în ce mai mult rolul culturii în viaţa oraşelor şi anume de a contribui la bunăstarea cetăţenilor şi la prosperitatea unui oraş. Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţilor sale. Cu toate acestea, acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul Uniunii Europene. Oraşele care reuşesc să obţină titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european şi deseori internaţional.
Lasă un comentariu