A început cea de-a doua ediţie a Târgului Regional de Inovare din Regiunea Vest

A început cea de-a doua ediţie a Târgului Regional de Inovare din Regiunea Vest

Cea de-a doua ediţie a Târgului Regional de Inovare din Regiunea Vest a început, miercuri, la Arad. Târgul este organizat şi în acest an la Expo Arad de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest în parteneriat cu Asociaţia Tehimpuls – Centrul Regional de Inovare şi Transfer Tehnologic.

Între participanţii la târg se numărăr Sorin Maxim – directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sven Schade – directorul Directoratului General al Comisiei Europene pentru Întreprinderi și Industrie, Letiţia Pavelescu – coordonator NCP (Reţeaua Punctelor Naţionale de Contact Orizont 2020) din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Florian Zanfir – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi reprezentantul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Gheorghe Falcă – primarul Municipiului Arad.

De asemenea, la târg vor participa şi reprezentanţi din Republica Moldova, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi de la Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, din Ungaria, din cadrul organizaţiei Technology Innovation International, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Cercetare Multidisciplinară din Zona de Vest a României şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sudură şi Încercări de Materiale. Alături de participanţii la târg va fi prezent şi câştigătorul premiului întâi acordat în cadrul Competiţiei Regionale de Inovare organizate în anul 2013 – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timişoara.

Această a doua ediţie a târgului este dedicată eco-inovării (produsele, serviciile sau tehnologiile eco-inovative fiind cele care îşi găsesc aplicare concretă în susţinerea dezvoltării sustenabile prin reducerea impactului asupra mediului sau prin folosirea eficientă a resurselor). Astfel, în cadrul târgului se lansează Strategia Regională de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest şi se prezintă participanţilor oportunităţile de finanțare pentru cercetare şi inovare în Regiunea Vest cu fonduri nerambursabile în perioada 2014 – 2020 iar cei interesaţi de identificarea proiectelor regionale strategice care să câştige finanţare nerambursabilă prin Programul Orizont 2020 pot participa la atelierul organizat în cadrul târgului.

Cei zece câştigători ai Competiţiei Regionale de Inovare sunt prezenţi în cadrul târgului, în spaţiul expoziţional, cu produsele eco-inovative premiate: instalaţie de decontaminare a apei reziduale medicale, supliment alimentar din plante utilizat în prevenirea şi combaterea Nosemozei la albine, vopsea lavabilă cu proprietăţi termoizolante, unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din cătină, unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din fructe de cătină şi procedeu de obţinere, aliment funcţional pentru managementul greutăţii corporale, procedeu şi dispozitiv de sudare cu element activ rotitor, pompă vacuum UP30 electrică pentru sistemul de frânare, eco-bordei, instalație automatizată pentru producerea biogazului.

Târgul Regional de Inovare are rol de facilitator în realizarea de schimburi de informaţii între participanţi şi reprezentanţi Comisiei Europene, ai administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului universitar, organizaţii de cercetare, precum şi alţi actori cheie din domeniul inovării. De asemenea, în cadrul târgului, participanţii au posibilitatea de a identifica potenţialii colaboratori, competenţele noi şi soluțiile inovative cu potenţial semnificativ de finanţare.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.