A intrat în vigoare Legea privind comercializarea produselor în pieţe. Ce EFECTE NEGATIVE ar putea avea

A intrat în vigoare Legea privind comercializarea produselor în pieţe. Ce EFECTE NEGATIVE ar putea avea

Legea 145/2014, privind comercializarea produselor în pieţe, act normativ care intră în vigoare începând cu data de 1 mai 2015, ar trebui să aibă efecte pozitive, adică să reducă evaziunea fiscală din domeniu şi să înlăture intermediarii şi speculanţii din aceste spaţii comerciale, susţine deputatul liberal Claudia Boghicevici

Problema este că de la formă la fond e cale lungă iar efectele ar putea fi contrare, a afirmat deputatul arădean. „Când spun asta mă gândesc la faptul că nu a existat nici o campanie de promovare pentru noua lege, în pieţe nu se cunoaşte nimic despre noile reguli care intră în vigoare de la 1 mai şi nu toate primăriile din ţară sunt pregătite logistic pentru a se implica în noul proces de certificare. Riscul este ca adevăraţii producători să nu mai poată să îşi vândă produsele din pieţe, ca urmare a noilor proceduri birocratice de certificare”, a declarat Claudia Boghicevici.

În opinia deputatului liberal, este inadmisibil că, în timp ce la nivel naţional guvernanţii întreţin de câteva zile o campanie mediatică de demonizare a supermarketurilor, pentru că această mascaradă mediatică ar putea da bine la unii cetăţeni, la nivel local adevăraţii producători să nu mai aibă de la 1 mai acces în pieţe. Acest limbaj dublu al guvernanţilor nu face decât să afecteze şi mai mult soarta agriculturii româneşti, care oricum nu reuşeşte să îşi depăşească condiţia de subzistenţă, susţine deputatul arădean.

Sunt ani buni de când se discută despre problema comercianţilor din pieţe, a intermediarilor care iau locul ţăranilor, a produselor venite din import în locul celor autentic româneşti. Pe de o parte fermierii români sunt dezavantajaţi, fiind nevoiţi să îşi vândă produsele en-gross unor intermediari, iar pe de cealaltă parte românii ajung să plătească mai mult din cauza unei competiţii afectate fie de intermediarii care fixează preţurile fie de produsele subvenţionate din import.

„Pentru a ne asigura că în pieţe găsim producători autentici cu produse româneşti mai sunt necesare şi alte măsuri însă în afara celor prevăzute în noua lege, cum ar fi înfiinţarea de capacităţi de depozitare şi prelucrare accesibile micilor fermieri, subvenţionarea promovării produselor româneşti, combaterea evaziunii fiscale din această ramură economică. Este regretabil ca în trei ani de când guvernează România, PSD nu a fost capabil să găsească soluţii la aceste probleme”, a adăugat deputatul Claudia Boghicevici.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.