A treia şcoală profesională privată din România şi-a deschis porţile la Arad

A treia şcoală profesională privată din România şi-a deschis porţile la Arad

Odată cu începerea anului şcolar 2015 – 2016, la SC Astra Vagoane Călători Arad SA şi-a deschis porţile o şcoală profesională a uzinei, botezată „Astra”, aceasta fiind a treia şcoală profesională privată din România, după cele din Sibiu şi Braşov.

„După îndelungate demersuri făcute pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, eforturile noastre au fost încununate de succes şi iată, că în toamna anului 2015, am reuşit să deschidem şcoala noastră profesională, în care vom pregăti, în primul rând, viitoarele cadre cu pregătire medie care vor lucra în viitor în halele uzinei noastre, dar şi pentru alte societăţi comerciale arădene, dacă vor exista solicitări, iar noi vom avea capacitate suficientă de şcolarizare”, a declarat Valer Blidar, preşedintele Grupului de firme Astra Vagoane Călători Arad SA.

În continuare, preşedintele Valer Blidar a susţinut că şcoala a fost pe punctul de a se deschide în toamna anului trecut, dar în ultimul moment reprezentanţii acesteia au fost anunţaţi de ministerul de resort că inaugurare a fost amânată.

„Acesta a şi fost motivul pentru care am fost mai rezervaţi în acest an, entuziasmul nostru fiind mai ponderat, dacă pot spune aşa. Mă bucur foarte mult că am reuşit deschiderea acestei şcoli profesionale, deoarece forţa de muncă arădeană este îmbătrânită, iar meseriaşi de calitate nu sunt şanse prea mari să apară într-un viitor foarte apropiat”, a susţinut Valer Blidar.

Potrivit acestuia, în afara pregătirii profesionale, societatea comercială îşi propune să îi educe în spiritul muncii pe viitorii absolvenţi şi astfel să se formeze viitoarea forţă de muncă a SC Astra Vagoane Călători Arad SA.

La rândul său, directorul şcolii profesionale, prof. univ. dr. Ioan Bele, a precizat că la această oră în unitatea de învăţământ sunt înscrişi 53 de elevi, absolvenţi ai clasei a VIII-a din întregul judeţ, care au decis să continue studiile la „Astra”, prima şcoală din judeţul Arad care funcţionează în sistem dual.

„Elevii, care vor fi pregătiţi în şase specialităţi, vor studia atât materiile obişnuite, la fel ca şi elevii din liceele tehnologice, materii ce vor fi predate de profesori de specialitatet, cât şi materii tehnice, care vor fi predate de cadre de specialitate din uzină. De asemenea, elevii vor face şi ore de practică productivă în secţiile uzinei”, a afirmat prof. univ. ing. Ioan Bele.

Conform acestuia, elevii din localităţile situate la peste 30 km de municipiul Arad beneficiază de cazare gratuită în căminul şcolii. Elevii care nu locuiesc în cămin primesc o bursă lunară de 300 de lei, iar cei care locuiesc în cămin vor primi câte 100 de lei lunar. De asemenea, ei vor putea servi masa, contra-cost, în restaurantul societăţii.

„Elevii şcolii noastre vor beneficia de condiţii deosebite, atât de şcolarizare, cât şi de cazare, plus bursele de care aminteam mai sus. În schimb, după absolvire, ei s-au obligat prin contract, să lucreze în uzină timp de cinci ani, în caz contrar trebuind să plătească societăţii contravaloarea cheltuielilor făcute pentru pregătirea lor”, a adăugat Ioan Bele.

De remarcat, că la festivitatea de deschidere au mai luat parte, alături de primii elevi ai şcolii, deputaţii Claudia Boghicevici (PNL) şi Dorel Căprar (PSD), Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Seculici, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a Judeţului Arad, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad etc.

  1. Scoli profesionale am avut dar,voi profitorii politici le-ati desfiintat pentru ca sa aveti ce infiiinta si la ce taia panglici…Rusine sa va fie nesimtitilor ce santeti!!!!

    Raspunde
  2. putea ca si mancarea sa fie gratuita la restaurantul cantina ca doar e firma serioasa nu alimentara din colt

    Raspunde
  3. E bine ca in Arad firmele,autoritatile locale si politicienii chiar daca sunt in opozitie , sustin si se implica in dezvoltarea scolilor profesionale. Tinerii au nevoie sa invete o meserie , iar faptul ca dupa terminarea studiilor au asigurat locul de munca este foarte important.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.