Aceste informații pot SALVA VIEȚI! Ce au DESCOPERIT cercetătorii

Aceste informații pot SALVA VIEȚI! Ce au DESCOPERIT cercetătorii

Prezicerea cutremurelor a fost mereu o preocupare majoră a omenirii. Specialiștii spun că au descoperit o metodă sigură prin care pot realiza acest lucru.

Cu câteva ore înainte de cutremure, când tensiunea acumulată între plăcile tectonice depăşeşte o valoare critică, plăcile tectonice încep să vibreze şi emit unde sonore, infrasunete cu frecvenţa între 4,5 – 5 Hz (Hertz). Aceste infrasunete se transmit pe sub pământ şi nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvenţa între 20 Hz – 20000 Hz, dar sunt percepute de diverse specii de animale, care au un comportament diferit înainte de un cutremur mare, spun experții.

Intensitatea infrasunetelor seismice ( în W/m² ) și nivelul sunetului ( în dB – decibeli ) cresc odată cu tensiunea acumulată între plăcile tectonice. Intensitatea cutremurelor este direct proporțională cu intensitatea infrasunetelor preseismice și nivelul sunetului.  Cutremurele mari sunt precedate de infrasunete seismice de intensitate mare și cu nivelul sunetului mare. Prin crearea unei rețele care înregistrează infrasunetele preseismice se poate determina epicentrul viitorului cutremur și intensitatea lui. 

Cum infrasunetele preseismice se transmit pe sub pământ, nu sunt detectate de microbarometrele folosite de seismologi, deoarece microbarometrele monitorizează fluctuațiile infrasonice ale atmosferei. În momentul declanșării cutremurelor puternice, intensitatea infrasunetelor seismice crește brusc și atinge valori suficient de mari pentru ca infrasunetele să fie detectate și în atmosferă de către microbarometre, însă intervalul de timp pentru alertarea populației este foarte  scurt, susțin cercetătorii.

 „Senzorii trebuie amplasați sub pământ, această amplasare oferind posibilitatea detectării infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor. Numai în acest mod populația poate fi alertată la timp, evitând pierderile umane”, este concluzia acestora. 

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.