Acțiune de prevenție desfășurată de DGASPC în școlile arădene

Acțiune de prevenție desfășurată de DGASPC în școlile arădene

Peste 600 de elevi arădeni, din clasele V – XII, din școlile și liceele din muncipiu și județ, au participat de la începutul noului an școlar la o serie de acțiuni preventive efectuate de specialiștii Centrului Multifuncțional de consiliere si educație și ai Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri, aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad.

Potrivit directorului instituției Erika Stark, la întâlnirile avute cu psihologii și asistenții sociali ai DGASPC, elevilor le-au fost prelucrate materiale informative ce abordează problema ratei crescute a absenteismului școlar și a comportamentului delincvent în rândul acestora, combaterea traficului şi consumului de droguri şi substanţe interzise în unităţile de învăţământ, la fiecare întrevedere cu elevii fiind dezbătută câte o temă pe aceste linii preventive. Acțiunile desfășurate au drept scop favorizarea comportamentelor pozitive și de evitare a manifestărilor antisociale, în mod deosebit faptele prevăzute de legea penală, se urmărește creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile implicate de manifestarea unui comportament deviant, frecventarea unor anturaje nepotrivite, precum și consecințele săvârșirii faptelor de natură penală .

„Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe Internet și riscurile expunerii în mediul virtual, au fost alte teme abordate în întâlnirile organizate cu cele câteva sute de elevi din ciclul gimnazial și liceal. Elevilor, le-au fost prezentate și noțiuni juridice referitoare la comportamentul deviant și delincvența juvenilă, diferențele dintre infracțiune și contravenție și s-au purtat discuții deschise despre multe alte aspecte care pot surveni în viața lor și care le pot influența negativ dezvoltarea și afecta, chiar, integritatea”, a precizat Eerika Stark.

Pe lângă faptul că au fost informați despre prevederile legale care îi privesc în situația în care, prin comportamentul lor, pot intra sub incidența legii, elevilor le-au fost prezentate și filmulețe educative, pe teme de interes din viața adolescenților.

Acțiunile preventive au avut loc la Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, Colegiul Economic Arad, Grupul Scolar Industrial Transporturi Căi Ferate Arad, Grupul Scolar de Industrie Ușoară, Școala Profesională Astra Arad, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”.

Acțiunile preventive în unitățile de învățământ din județul Arad au loc în baza unui parteneriatului între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul Școlar al județului Arad, precum și școlile participante.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.