ACUZAȚII GRAVE: TERORIȘTI ascunşi în spatele Google, Yahoo şi Microsoft

ACUZAȚII GRAVE: TERORIȘTI ascunşi în spatele Google, Yahoo şi Microsoft

Poliția britanică acuză firme din domeniul tehnologiei informaţionale şi telecomunicaţiilor că ajută militanţii islamişti să nu fie depistați de către autorităţi, prin dezvoltarea unor sisteme favorabile teroriştilor. Declarația aparține lui Mark Rowley, şeful Departamentului poliţiei britanice pentru combaterea terorismului.

„Companiile trebuie să ţină cont de responsabilitatea socială pe care o au în momentul dezvoltării unor produse care îngreunează accesul anchetatorilor la unele materiale”, a precizat Mark Rowley, citat de Reuters.

„Unele tipuri de tehnologii ultramoderne, fie că este vorba de comunicații, fie de alte domenii, pot fi setate în diferite feluri. Pot fi setate într-un fel favorabil teroriştilor, un fel care îi ajută, creând probleme pentru autorităţi şi pentru serviciile secrete. Sau pot fi setate într-un fel care nu favorizează acest lucru”, a adăugat oficialul britanic.

Serviciile de informaţii au intrat în alertă după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fostul angajat al Agenţiei americane pentru Siguranţa Naţională (NSA). Documentele difuzate de Snowden au arătat că agenţiile de informaţii au colectat date de la companii precum Google, Yahoo şi Microsoft.

Ca reacţie, aceste firme au creat produse care au coduri speciale menite să îngreuneze interceptarea comunicaţiilor.

„Snowden a creat un mediu în care unele companii din domeniul tehnologiei informaţionale se simt mai puţin confortabil în colaborarea cu autorităţile şi cu serviciile de informaţii. În schimb, tipii răi sunt mai bine informaţi”, a subliniat Rowley.

„Ne plac avantajele Internetului şi tot ce decurge din asta, dar avem nevoie de susţinerea acestor companii pentru a ne asigura că fac tot posibilul pentru a opri exploatarea tehnologiilor de către terorişti”, a insistat oficialul britanic.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.