Printre măsurile cele mai eficiente dedicate prevenirii faptelor de corupție, avertizorul de integritate are nevoie de implementarea urgentă în legislația și practica instituțională din România, conform senatorului USR Arad, Adrian Wiener.
Avertizorul de integritate este persoana care semnalizează, de multe ori din interior, situațiile care afectează funcționarea înstituțiilor, fie că sunt fapte de corupție, fie neglijență sau alte încălcări ale legii. Consecințele pentru acești avertizori sunt acum semnificative, pe măsura „pericolului” pe care dezvăluirea lor îl provoacă sistemului.
Adrian Wiener, senator USR Arad, afirmă: „Un exemplu de avertizor care trebuie protejat este doamna care a ieșit public și a demascat infecțiile nosocomiale la care erau expuse victimele de la Colectiv și faptul că ei sunt condamnați la moarte dacă rămân în țară. Știm acum că acest gest, contrar poziției oficiale a autorităților, a salvat cu siguranță vieți.
Contribuția acestor avertizori la îndreptarea sistemului nu numai că nu este recompensată acum, ea este blamată și combătută cu putere de cei care au interesul ca lucrurile să nu se schimbe. Aceste persoane sunt supuse unor presiuni imense, care iau forma concedierilor, a retrogradărilor în funcție și a altor tipuri de represalii.
În contextul în care Consiliul UE a adoptat în mod formal norme privind protecția avertizorilor de integritate, iar statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a le transpune în dreptul lor național, consider o prioritate instituirea unor măsuri urgente in domeniu, care să ofere un nivel ridicat de protecție a avertizorilor împotriva represaliilor.”
Lasă un comentariu