Adrian Wiener surprinde într-o declarație politică realitatea social-politică din România

Adrian Wiener surprinde într-o declarație politică realitatea social-politică din România

Senatorul USR Adrian Wiener (foto) surprinde într-o declarație politică realitatea social-politică din România.

Mai jos puteți citi integral textul declarației politice făcută recent de senatorul arădean.

„De unde să încep?

Contractele pentru mentenanța bazelor de date ale CNAS expiră, servicii asigurate până la 1 mai de SIVECO; panică și disconfort major pentru furnizorii de servicii datorită iresponsabilității și incompetenței unor funcționari în a gestiona al treilea cel mai complex sistem informatic din România.

Ochii lacomi ai Guvernului sunt ațintiți asupra Pilonului II de pensii, fond de peste 8 miliarde de euro, administrat privat cu randament bun, cu 90% din sumă fiind investită în economia României; mirosul pestilențial al naționalizării plutește în aer. Totul, pentru a acoperi deficite structurale uriașe, acumulate în ani de populism bugetar. Desigur, e o “eroare materială”, “o prostie și o minciună” cum explica prin patent Liviu Dragnea; o scăpare a unor funcționari încâlciți în ițele secvenței de comunicare oficială. 

Istoricul Cătălin Hodor, cercetător al CNSAS, este cercetat disciplinar pentru că a îndrăznit să ‘desecretizeze’ liste cu nume de foști colaboratori ai Securității însărcinați cu urmărirea emigrației românești; printre ei politicieni, academicieni, jurnaliști – Ion Coja, Darie Novăceanu, Ștefan Cazimir, etc. Din nou, interese personale și de grup colizionează cu interesul public al accesului la informație. Din nou, după 28 de ani, hidra securismului, al adevăratului stat paralel, își scoate capetele hidoase din noroiul uitării. CNSAS a căzut pradă procesului de politizare instituțională agresivă pornit de Coaliția PSD/ALDE, Constantin Buchet având loialități ideologice și genealogie politică lipsite de ambiguități. Practic, instituția care ar fi trebuit să elibereze România de trecutul ei securocrat, o ține captivă în secretomanie și întuneric.

Ministrul Sănătății instituționalizează cenzura printr-o circulară care pare ruptă din perioada comunistă: „Pentru a evita apariția unor situații de natură a aduce prejudicii imaginii institușiei, unitățile aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății au obligația de a solicita in prealabil avizul Ministerului Sănătății, în orice situație care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiziunea, internetul) ”. Orice addendum la textul circularei e de prisos. Etatism comunicațional în formă distilată.

România Guvernului Dăncilă pierde șansa de a beneficia de proiectul-pilot al Comisiei Europene pentru consolidarea guvernanței și capacității administrative în gestionarea fondurilor europene; asta în timp ce peste o treime din fondurile europene dezangajate în exercițiul financiar precedent – 1,64 miliarde euro sunt fonduri pierdute definitiv de România și în timp ce niciunul din cele 200 de proiecte trimise în 2014 Comisiei Europene pentru a fi finanțate prin Planul Junker nu a putut fi declarat eligibil. Sunt convins că cineva este mustrat prin vreun birou al Ministerului Fondurilor Europene pentru că nu a trimis acea aplicație până la termenul limită de 9 aprilie.

Același Guvern Dăncilă declamă ca prioritate aderarea la zona euro în 2024, în timp ce trei din cele patru criterii de convergență sunt departe de a fi măcar satisfăcătoare, deși în 2016 trei din cele patru criterii erau îndeplinite. Politicile economice pro ciclice, lipsa independenței BNR față de Guvern, lipsa stabilității prețurilor fac ca zona euro să rămână tot mai departe.

Între timp, în sectorul 5 din București arde o școală fără autorizație de securitate la incendiu; de altfel, doar 22 din cele 420 de unități de învățământ din sectorul 5 al capitalei României au o astfel de autorizație, iar la Iași, care tânjește de zeci de ani după o autostradă care să îl scoată din izolare, încă un bebeluș de 3 luni moare răpus de rujeolă în timp ce Legea Vaccinării zace prin sertarele Camerei Deputaților pregătindu-se eviscerarea ei prin amendamente. Este a 55-a victimă a actualei epidemii de rujeolă.”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.