Afișaj electoral ILEGAL în tot orașul! Poliția s-a autosesizat și a alertat Biroul Electoral Judeţean

Afișaj electoral ILEGAL în tot orașul! Poliția s-a autosesizat și a alertat Biroul Electoral Judeţean

Nu s-au putut abține nici în prag de alegeri europarlamentare și au sluțit, peste noapte, fața orașului cu afișe electorale ilegal amplasate. Fie că e vorba despre afișe ale PDL, PSD sau PNL, legea a fost, în egală măsură încălcată de formațiunile politice, prin lipirea afișelor electorale pe te miri unde, dar în special pe stâlpii de curent din centru și din cartiere.

Nici un colț de oraș nu a scăpat de ochiul ager al lipitorilor de afișe ilegale. Fotografiile candidaților la alegerile europarlamentare de duminică au invadat întreaga zonă centrală și, mai apoi, cartierele orașului, fără a se împiedica de prevederile legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Nu au fost privați de fețele candidaților nici măcar stâlpii de înaltă tensiune din preajma bisericilor, semn că scopul politicienilor nu are nimic în comun cu cele sfinte. Acum, partidele politice care au sfidat legea sunt bune de plată, după ce Inspectoratul Județean de Poliție s-a autosesizat în acest caz, anunțând deja și Biroul Electoral Județean care va stabili dacă amplasarea afișelor în afara spațiilor special amenajate în acest sens reprezintă sau nu un incident electoral.

Afișajul ilegal e contravenție
Potrivit Legii numărul 33/2007, republicată, inițiativa partidelor politice arădene constituie contravenție și poate fi sancționată cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. „(2) Locurile speciale pentru afişaj trebuie să fie stabilite în locuri publice frecventate de cetăţeni, astfel încât participanţii la alegeri să le poată folosi fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective. În prealabil, primarii sunt obligaţi să asigure înlăturarea din spaţiul public a oricăror materiale de propagandă electorală rămase de la campaniile electorale precedente (…) (8) Se interzice afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei”, se precizează în articolul 40 al legii, în vreme ce articolul 53 al aceleiași legi încadrează afișajul ilegal pe domeniul public, definit de precedentul articol, la capitolul contravenții.

Poliția Română, Jandarmeria și Poliția de Frontieră sunt autoritățile care pot, conform legii, să sancționeze aceste abateri. Dar asta numai după ce verdictul Biroului Electoral Județean va fi comunicat reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție.

Loading...
  1. sa le fie rusine ca au facut atata mizerie!! sa-i voteze cei de la salubritate!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.