Aflaţi ce spectacole puteţi viziona în luna august la Teatrul de Vară!

Aflaţi ce spectacole puteţi viziona în luna august la Teatrul de Vară!

Luna august aduce în faţa publicului la Teatrul de Vară Ethos din Arad o nouă serie de spectacole deosebite şi mai ales un număr însemnat de invitaţi, artişti consacraţi pe marile scene ale lumii. Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Ion Caramitru, sunt doar câteva dintre celebrităţile care vor urca pe scena Teatrului de Vară Ethos în cea de-a doua parte a stagiunii estivale 2014.

Spectacolul intitulat „Gheorghe Zamfir 50” va avea loc miercuri, 6 august, începând cu ora 20,30. Aniversarea a 50 de ani de activitate artistică a maestrului Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai remarcabili artiști de pe întreg mapamondul, va fi celebrată pe scena Teatrului de Vară Ethos într-un spectacol ce se doreşte a fi un eveniment de o reală valoare culturală, care va pune în lumină nivelul artistic şi cariera de peste cinci decenii a unui dintre cei mai renumiţi şi apreciaţi artişti români la nivel internaţional, din toate timpurile. Împreună cu taraful său, maestrul Gheorghe Zamfir va dărui cu această ocazie publicului arădean un strop de eternitate.
Miercuri, 13 august, ora 20,30 apreciatul muzician român Ovidiu Lipan Țăndărică va evolua alături de Stelu Enache şi Grupul „Balkano” în cadrul spectacolului „Dorlu armânlui”, oferind publicului vechi cântece în limba aromână, metamorfozate cu talent şi inspiraţie în adevărate bijuterii muzicale, cu sonorităţi proaspete, moderne, de la etno pop la world music.

Petre Ţuţea spunea despre aromâni că „nu sunt români! Sunt super-români! Români absoluţi – atât de loviţi şi de goniţi, că au instinct naţional de fiare hăituite!”. Cunoscuţi din literatură ca aromâni, macedo-români sau, popular, machidoni, ei înşişi numindu-se armâni, rămâni sau pur şi simplu r(u)mâni, aceşti fraţi ai noştri de la sud de Balcani, din Epir, Tesalia, Macedonia istorică, Albania şi Bulgaria au pribegit de-a lungul istoriei prin mai toată Europa. I-a însoţit însă mereu DORUL. De munţii lor, de soia (neamul) lor, de fumealea (copii) lor. Chiar dacă nu s-au mai întors acasă, dorul le-a rămas. Şi atunci l-au pus în cântic. Cu astfel de cântece vine de la Constanţa Stelu Enache (aromân cu vechi rădăcini în Bachiţa Bulgariei) însoţit de inegalabilul Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori români, apreciat nu numai în ţară, dar şi dincolo de graniţele ei, va încânta publicul arădean miercuri, 20 august, începând cu ora 20,30 într-un spectacol de muzică şi poezie întitulat „Toate-s vechi şi nouă toate”.  Marele artist român va aborda cu acest prilej un repertoriu variat din opera marilor poeţi romani Lucian Blaga, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, precum şi fragmente din manuscrisele lui Eminescu, dar va avea pregătite si câteva surprize in armoniosul grai aromânesc din Munţii Pindului. Partea muzicală a serii va fi oferită de flautistul arădean Constantin Talmaciu şi de Corul de cameră „Voces amicitiae” condus de maestrul Lucian Oniţă.

Gala de operetă cu care se va închide stagiunea estivală a acestui an va avea loc miercuri, 27 august, de la ora 20,30. Distribuţia acestui concert este una de elită. Soprana Felicia Filip, tenorul Andrei Lazăr acompaniaţi de Ansamblul Johann Strauss Modern sub bagheta maestrului Tiberiu Soare vor interpreta melodii şi arii celebre din operete precum „Sânge vienez”, „Omul de la Mancha”, „O noapte la Veneţia”, „Ţara surâsului” şi multe altele. Gala va fi moderată de maestrul Tiberiu Soare.

„Filonul Ethosului Românesc a concentrat  în jurul său întreaga stagiune estivală din acest an, la Teatrul de Vară din Arad. Nimic întâmplător, nimic surprinzător, ne-am simţit cu toţii atrași de chemarea esenţei noastre româneşti şi ne-am dat întâlnire sub cerul liber, în fiecare miercuri  seara la aceeaşi oră… O purificare şi o eliberare în acelaşi timp a sufletelor noastre mult prea adesea în ultimii ani răscolite de îndoieli şi înstrăinări. Acum ştim cu toţii, există undeva în Arad un loc unde în fiecare vară timp de două luni Ethosul Românesc ne va aduna în spaţiul Teatrului de Vară şi ne va invita în continuare în fiecare miercuri la o întâlnire cu noi înşine. Mulţumim publicului nostru care ne-a onorat cu prezenţa şi în această vară într-un număr impresionat şi îi invităm pe toţi arădenii şi în vara anului 2015 la Teatrul de Vară Ethos!”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.