Ai card bancar? Poți SCOATE BANI de pe el DIRECT DIN MAGAZINE

Ai card bancar? Poți SCOATE BANI de pe el DIRECT DIN MAGAZINE

Dacă ai rămas fără cash în buzunar, de acum nu mai ai motive să-ți faci griji și să pleci în căutarea unui bancomat. Poți merge la orice magazin care are POS și îi poți cere vânzătorului numerar.

Începând din data de 20 mai poți scoate bani de pe card din magazine, în limita a 200 de lei.

Reprezentanţii micilor comercianţi spun că nu sunt încă pregătiţi pentru a aplica noua lege, asta în condiţiile în care orice magazin care vinde de 10.000 de euro pe an este obligat de acum să-și instaleze un POS.

Legea cash-back are ca principal scop stimularea plăților electronice în mediul rural, unde există puține magazine cu POS-uri pentru plățile cu cardul, dar și un număr limitat de bancomate. De aceea, soluția găsită a fost implementarea retragerilor de numerar de la POS-urile magazinelor.

Practic, vânzătorii nu au auzit de lege şi nu ştiu ce să facă. Pe de altă parte, nu sunt mulţi nici clienţii care ştiu că pot retrage bani de pe card direct din magazine.

Potrivit legii:

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.

– Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informaţii privind costurile serviciului.

– Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului, o suma care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

– În cazul în care numerarul aflat la dispoziţia comercianţilor acceptanţi prevăzuţi la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

– Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin. (1), precum si a comercianților prevăzuți la art.1 alin. (3), in baza contractelor încheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

– Băncile acceptante de carduri, prevăzute la alin. (1), sunt obligate sa asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Potrivit legii, magazinele care nu vor oferi clienţilor posibilitatea de a retrage bani de pe card sau vor refuza să facă acest lucru vor fi amendate cu sume cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. Clienţii se pot plânge Oficiului pentru protecţia consumatorului.

 

 

Legea urmează să meargă spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.