Dacă te numeri printre persoanele care cumpără din târg aparate electronice fabricate în China, riști să primești o amendă usturătoare, dacă acestea nu conțin marcaj CE. Și asta pentru că, susține Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), lipsa marcajului CE face din aceste echipamente unele neconforme, care bruiază serviciile de comunicații mobile – telefonie și internet.
Ori de câte ori achiziţioneazi un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, staţii de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), ai obligația să verifici conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenta marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţa decât cea europeană.
În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe în funcţionarea echipamentelor de telefonie mobilă. Atunci când o staţie de bază pentru telefonie şi internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: staţia de bază îşi restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.
Localizarea sursei de interferenţă prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauză că este vorba de o transmisie discontinuă de tip “burst” (salva de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvenţă. La aceasta se adaugă numărul mare al acestor terminale, în multe situaţii specialiştii ANCOM identificând, pe o rază de cca. 1 km în jurul staţiei de bază afectate, câte 5-6 surse de interferenţe de acest tip.
Dacă deţii astfel de echipamente, trebuie să le scoți imediat din uz
În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei.
Lasă un comentariu