In timpul sezonului rece, persoanele singure si familiile cu venituri mici au posibilitatea de a beneficia de ajutoare de stat pentru incalzirea locuintei, conform OUG nr.70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. Pe langa ajutorul de stat pentru incalzirea locuintei persoanele vulnerabile primesc, suplimentar, si ajutor de la administratiile locale.
Acest ajutor se acorda doar pentru principalul sistem de incalzire folosit la domiciliu. Cuantumul ajutorului depinde, in principal, de veniturile obtinute de solicitanti.
Concret, pentru obtinerea ajutorului pentru energia termica, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie sa fie de pana la 786 lei in cazul familiilor si de 1082 lei in cazul persoanei singure. In cazul ajutorului pentru gaze naturale, energie electrica si a celui pentru combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie al persoanei singure trebuie sa fie de cel mult 615 lei.
Ajutoarele sunt acordate pentru o perioada de cinci luni cuprinsa intre 1 noiembrie si 31 martie. Consumatorii vulnerabili trebuie sa se adreseze primariilor pana la data de 15 octombrie. Ulterior datei de 15 octombrie se pot depune solicitarile oricand in intervalul de 1 noiembrie – 31 martie, pana la data de 20 a fiecarei luni. Astfel, o persoana care se adreseaza primariei pana la data de 20 decembrie, de exemplu, primeste ajutorul incepand cu luna decembrie. Daca cererea este depusa dupa data de 20 a lunii decembrie , ajutorul este acordat incepand cu luna ianuarie.
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei sunt acordate pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere referitoare la componenta familiei, veniturile acesteia si bunurile detinute. Primariile solicita si prezentarea anumitor acte doveditoare care atesta componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, precum si acte doveditoare privind locuinta sau bunurile detinute de solicitanti , inclusiv in alte unitati administrative – teritoriale. Actele trebuie depuse la primaria localitatii in a carei raza teritoriala se gaseste locuinta solicitantilor. Stabilirea dreptului pentru ajutoare de incalzire se face prin dispozitie a primarului care se emite o singura data pentru toata perioada de acordare a ajutorului.
Daca dupa depunerea documentelor doveditoare de catre solicitanti exista suspiciuni, ajutoarele sunt acordate doar dupa ce serviciul public de asistenta sociala efectueaza anchete sociale. In cazul ajutorului pentru energia electrica, ancheta este obligatorie.
Cererile pentru ajutor de incalzire a locuintei se pot ridica in Arad de la Centrul 1- Pta. Plevnei nr.1, Centrul 2 – Calea Radnei nr.250, Centrul 3 – Calea Aurel Vlaicu, nr.227, Centrul 4 – Str. Baladei, Bloc 5, precum si de la sediul ULAL Arad, str. Stefan Cicio Pop, nr.7.
Din informatiile primite de ULAL programul de preluare a cererilor in vederea acordarii ajutorului de incalzire ramane neschimbat fata de anul anterior.
Conducerea Uniunii Locala a Asociatiilor Locative Arad
Presedinte – Lupse Dorina
Lasă un comentariu