ALERTĂ! Ce s-a DESCOPERIT într-un produs alimentar comercializat de un celebru supermarket

ALERTĂ! Ce s-a DESCOPERIT într-un produs alimentar comercializat de un celebru supermarket

Kaufland a comercializat, timp de 75 de zile, un suc cu cu micotoxine, înainte să-l retragă de la raft.

Anunțul a fost făcut de Asociația Pro Consumatori (APC), care a luat act cu îngrijorare de „alerta de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor referitoare la comercializarea unui suc de mere şi vişine cu micotoxine timp de 75 de zile în 95 de magazine Kaufland”.

Conform informaţiilor din alerta afişată pe platforma RASFF (Sistem rapid de alertă pentru alimente şi furaje) a Comisiei Europene din data de 5 mai 2022, nivelul de micotoxină patulina identificat în acest suc de mere şi vişine a fost de 154 micrograme/kg, în condițiile în care limita maxim admisă în cazul aceastei micotoxine este de 50 micrograme/kg (RASFF Window – Notification detail (europa.eu)), arată Asociația Pro Consumatori (APC), care subliniază că retragerea produsului de la comercializare s-a realizat în baza unei plângeri făcute de un consumator.

Cu privire la impactul acestei micotoxine asupra sănătăţii consumatorilor, în tratatul „Suveranitate, securitate şi siguranţa alimentară” scris de un colectiv de cadre didactice coordonat de acad. prof. dr. ing. Constantin Banu de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi, carte apărută la Editura ASAB, Bucureşti, 2007, la pagina 135, se menţionează „Micotoxinele care au capacitatea de a induce carcinom, demonstrat pe animale de experienţă (şobolan, hamster), s-au dovedit a fi: aflatoxinele, ochratoxinele A,B,C, PATULINAacidul penicilic, sterigmatocistina, PR-toxina, acidul ciclopianozic, griseofulvina, islandiotoxina, luteoschirina. Din această gamă de micotoxine, o atenţie deosebită se acordă aflatoxinelor, ochratoxinelor şi PATULINEI”, transmite APC.

Potrivit Asociației Pro Consumatori, aşa cum reiese din conţinutul alertei, produsul alimentar „Suc de mere şi vişine” a fost fabricat de SC Mărul Argintiu SRL şi comercializat sub brandul Kaufland „Vreau din România”, fapt care incumbă şi mai mult responsabilitatea celor două societăţi comerciale cu privire la respectarea articolului 7 din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, respectiv „să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate.”

Din acest motiv, Asociaţia Pro Consumatori solicită public Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor realizarea de îndată a unui control la cele două societăţi comerciale pentru a verifica respectarea obligațiilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi aplicarea dispoziţiilor legale prevăzute în astfel de situaţii, având în vedere că această retragere de la comercializare s-a făcut tardiv, după 75 de zile, abia în urma depunerii unei plângeri de către un consumator.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.