ALERTĂ: Creștere ALARMANTĂ a numărului cazurilor de GRIPĂ! A mai MURIT o persoană. Ungaria și Bulgaria au declarat „stare de epidemie”

ALERTĂ: Creștere ALARMANTĂ a numărului cazurilor de GRIPĂ! A mai MURIT o persoană. Ungaria și Bulgaria au declarat „stare de epidemie”

Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) avertizează că numărul persoanelor care au murit în acest sezon din cauza gripei a ajuns la 11. Cele mai multe decese, trei, au fost înregistrate în județul Arad. Ungaria şi Bulgaria au declarat, joi, „stare de epidemie”.

Ultimul deces este al unui bărbat de 60 de ani din judeţul Prahova. Acesta avea avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinat antigripal.

Autoritățile sunt în alertă, pentru că săptămâna trecută s-au înregistrat 1155 de cazuri de gripă, față de 80, în 2018, în aceeași perioadă. Și numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat.

„Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP-urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

IMPORTANT: Măsuri de prevenţie

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;    

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; l Purtarea echipamentului de protecție adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale. În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

De remarcat, că specialiștii preconizează că ne aflăm abia la debutul sezonului gripal.

Foto: stockfreeimages.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.