ALERTĂ în trei localități arădene, din cauza unui virus din Ungaria

ALERTĂ în trei localități arădene, din cauza unui virus din Ungaria

Trei localități din județul Arad sunt sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), din cauza prezenței, la 10 kilometri de graniță, în Ungaria, a subtipului H5N1 al virusului gripal A, care provoacă gripa aviară.

Focarul a fost depistat într-o fermă de rațe din județul Bekes, unde s-a procedat la uciderea întregului efectiv de păsări. Zona de supraveghere instituită de autoritățile maghiare se întinde pe o rază de zece kilometri, inclusiv pe teritoriul României.

Potrivit DSVSA, localitățile din județul Arad care intră în zona de supraveghere a focarului sunt Turnu, Peregu Mare și Peregu Mic. Instituția atrage atenția asupra riscului de diseminare a virusului de către vânători, care pot transmite virusul de la păsările sălbatice la cele domestice. De asemenea, a cerut o intensificare a monitorizării păsărilor sălbatice, urmând să fie anunțată la DSVSA orice suspiciune de îmbolnăvire.

De remarcat, că din cele 15 subtipuri de virusuri de gripă cunoscute, H5N1 are capacitatea de a se modifica rapid și are tendința de a dobândi gene de la alte virusuri, infectând și alte specii de animale.

Foto: Arhiva

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.