ALERTĂ/ Parlamentul ucrainean declară Rusia „STAT AGRESOR”

ALERTĂ/ Parlamentul ucrainean declară Rusia „STAT AGRESOR”

Parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) a adoptat marți un proiect de lege prin care Rusia este declarată „stat agresor”, iar autoproclamatele republici Donețk și Lugansk sunt calificate drept organizații teroriste.

Documentul a fost adoptat de Parlamentul Ucrainei într-o şedinţă extraordinară. Votul din Rada Supremă vine în condiţiile în care guvernul de la Kiev a decretat starea de urgenţă în cele două regiuni afectate de luptele cu rebelii pro-ruşi.

Guvernul de la Kiev a anunțat, luni, instituirea stării de urgență în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, unde insurgenții pro-ruși au declarat că au în plan crearea unui front comun după ce au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva trupelor guvernamentale. În același timp, pe întreg teritoriul Ucrainei a fost instituită starea de alertă maximă.

Pe acest fond, o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina a avut loc luni la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a fi discutată situația din estul Ucrainei. La sfârșitul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut din nou apel la Moscova „să înceteze susținerea separatiștilor” și a calificat drept un „nonsens” declarațiile anterioare ale președintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat armata ucraineană că este „legiunea străină a NATO”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.