Aleșii arădenilor au depus jurământul în prezența premierului Ludovic Orban (GALERIE FOTO)

Aleșii arădenilor au depus jurământul în prezența premierului Ludovic Orban (GALERIE FOTO)

Premierul Ludovic Orban a participat la sfârșitul acestei săptămâni la învestirea în funcție a noilor consilieri locali municipali și a celor județeni, concomitent cu învestirea în funcție a primarului Călin Bibarț și a președintelui Consiliului Județean Arad Iustin Cionca.

Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, și cei 23 de consilieri locali, aleși cu ocazia scrutinului din data de 27 septembrie 2020, au depus jurământul în cadrul ședinței de constituire ce a avut loc sâmbătă, 24 octombrie 2020, începând cu ora 13,30, la Palatul Cultural.

Învestirea primarului și a noului consiliu local al Municipiului Arad a avut loc în prezența prim-ministrului Ludovic Orban.

Onorați reprezentanți ai cultelor religioase, domnule prim-ministru, domnule prefect, domnule europarlamentar, domnilor parlamentari, doamnelor și domnilor,   Maica Tereza în simplitatea și profunzimea sa, spunea: <<dincolo de orice reușită, e o altă încercare>>. Este gândul care mă animă în aceste momente deoarece dincolo de reușita care a făcut posibilă și festivitatea de azi stă o încercare, o încercare pe care o privesc ca pe o provocare. O provocare pe care o accept pentru că ea poartă un nume drag, atât mie, cât și dvs.: Arad. Trăim vremuri dificile și complicate, dar astfel de vremuri dovedesc tăria celor care le traversează. Iată de ce personal ridic mănușa provocării mandatului care urmează, fiindcă eu cred în valorile Aradului, cred în potențialul arădenilor, cred în ceea ce pot și vreau să fac și cred în Dumnezeu. Și de aceea revin la cuvintele Maicii Tereza care spunea: <<nu lăsa ca să se tocească tăria pe care o ai în tine>>. A fost un drum de parcurs până aici, iar cel care urmează va fi un alt drum lung.  Privind la calea ce-mi stă în față, atât mie cât și colegilor din Consiliul Local  în noul ciclu administrativ, voi încheia tot cu un citat:<< când nu mai poți să alergi, ia-o la trap, când nu poți nici asta, ia-o la pas, când nu poți să mergi, ia bastonul, însă nu te opri niciodată!>>. Dragii mei, domnule prim-ministru, vă asigur că noi arădenii nu ne vom opri niciodată din demersurile noastre pentru Arad. Doamne ajută!”, a spus primarul Călin Bibarț.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat: „Prin prezența mea aici vreau să transmită un mesaj foarte limpede că Guvernul pe care-l conduc este alături de Municipiul Arad, alături de proiectele autorităților locale, proiecte de dezvoltare, proiecte care urmăresc să crească calitatea vieții pentru locuitorii Aradului, proiecte care urmăresc dezvoltarea de oportunități suplimentare, proiecte care urmăresc ca Aradul să se dezvolte. Deja am început colaborarea pe proiecte importante cum este proiectul Cetății Aradului și deja mi-ați smuls semnătura pe un angajament pe care îl voi respecta. De asemenea, o serie de alte proiecte pe care le-am discutat vor deveni realitate și vă garantez că aveți în noi un partener deschis la dialog, un partener loial, un partener extrem de serios. Guvernul de la București a rămas prea mult timp dator autorităților locale și eu cred ca trebuie să se schimbe radical abordarea. Vremea centralismului democratic trebuie să devină complet uitată. Este nevoie de o abordare care să se bazeze pe principii fundamentale cum sunt subsidiaritatea, autonomia locală, descentralizarea, simplificarea tuturor procedurilor, digitalizarea și un parteneriat loial între guvernarea centrală și cea locală. Noi deja am făcut pași în direcția aceasta. Aveți în față patru ani, competiția s-a încheiat deja, arădenii așteaptă de la dumneavoastră lucruri concrete, așteaptă să puneți în practică proiectele și programele la care v-ați angajat. Vă doresc succes și să fiți convinși că suntem alături de dumneavoastră.

Partidele din care fac parte cei 23 de consilieri sunt: PNL, USR- PLUS, PSD, UDMR și PMP. Componența noului Consiliul Local Municipal este următoarea: Aur Csilla, Bîlcea Ovidiu-Sergiu, Bognar Levente Grigorie, Buruc Cosmin-Alexandru, Cheșa Ilie, Costea Ioan-Cătălin, Curcanu Dorian-Florin, Faur Lazăr, Fordon Decebal-Ciprian, Galea Cristian-Aurel, Ilioni Florin, Korodi Dan-Andrei, Mariș Florin, Mayer Siegfried-Emeric, Meszar Alexandru, Naaji Antoanela-Luciana, Pașca Mihai, Săbău Daniela-Arieta, Stana Florin-Sebastian, Vlad Codrin-Dacian, Vlad Sergiu-Cosmin, Vornicu Dorina-Stela și Wass Liliana-Viorica.

Și la Consiliul Județean Arad a avut loc, tot sâmbătă, ședința de învestire a noilor consilieri și a președintelui Iustin Cionca, pentru al doilea său mandat în fruntea județului.

La eveniment a participat și premierul României, Ludovic Orban. Acesta și-a declarat susținerea pentru proiectele Aradului și a subliniat parteneriatul cu președintele reales al Consiliului Județean, Iustin Cionca. Premierul a insistat și asupra politicilor de dezvoltare, a descentralizării pornite de la nivel guvernamental și a precizat că alegerile parlamentare vor avea loc la data de 6 decembrie. Este pentru întâia oară când un prim ministru al României participă la investirea consilierilor județeni și a președintelui CJ Arad.

Printre invitați au mai fost: Europarlamentarul Gheorghe Falcă, prefectul Gheorghe Stoian, subprefectul Olimpia Popa, parlamentarii arădeni Ioan Cristina, Glad Varga și Farago Peter.

Ședința a fost condusă de secretarul general al județului Silvana Lupu și de decanul de vârstă al consilierilor județeni Ioan Crișan.

În discursul său de preluare a mandatului, președintele Iustin Cionca a declarat: „În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, ales direct de către cetățeni, felicit noii consilieri județeni și le urez mult succes în activitate, în următorii patru ani. Îi mulțumesc Excelenței Sale, Prim-ministrului României, dl. Ludovic Orban, că ne onorează cu prezența și dă, astfel, un nou semnal al susținerii pe care proiectele Aradului le au la cel mai înalt nivel de la București! Vă mulțumesc încă o dată, domnule prim-ministru, pentru că în vara acestui an am putut semna cu dvs. aici, la Arad, proiecte în valoare de 135 de milioane de euro pentru Cetate, șoseaua de centură și sănătatea publică. Doamnelor și domnilor consilieri, mandatul pe care l-am primit fiecare dintre noi ne obligă în special în relația cu arădenii, și abia apoi în activitatea politică. Este un mandat dificil, trebuie să gestionăm una dintre cele mai grele încercări din istoria recentă a omenirii, pandemia de coronavirus. De aceea, vă rog să faceți doar politica Aradului, să fim solidari în proiectele de dezvoltare și să evităm blocajele în finanțarea și implementarea proiectelor județene. Campania noastră electorală s-a încheiat, sunteți pe funcție. Haideți, de acum, să muncim mai mult și să vorbim mai puțin, să fim împreună în efortul de a realiza lucrări de calitate în județ, pe drumuri, în spital, în sistemul de asistență socială, în instituțiile subordonate. Avem mult de lucru în următorii patru ani. Ca prioritate avem atragerea fondurilor europene, unde și în ultimii patru ani Consiliul Județean Arad a fost printre cele mai eficiente la nivelul administrațiilor județene. Principala noastră provocare va fi drumul expres Arad-Oradea. În prima ședință a noului Consiliu Județean vom vota acordul de colaborare pentru realizarea documentației tehnice pentru acest drum, care în municipiul Arad scoate traficul greu din cartierul Gai, va lega două autostrăzi și va crea pârghii suplimentare de dezvoltare. O altă investiție pe fonduri europene va fi finalizarea șoselei de centură a municipiului (prin Programul Operațional de Infrastructură Mare). Datorită Legii 101 putem avansa foarte bine cu acest proiect, pentru că această lege ne dă posibilitatea parteneriatelor dintre administrațiile locale și Ministerul Transporturilor, astfel încât noi să realizăm documentația tehnică și apoi să predăm lucrarea, pentru execuție, către minister. Domnule prim-ministru, vă felicit încă o dată și vă mulțumesc și pentru Legea 101, și pentru Ordonanța 88, pentru că sunt elemente concrete de descentralizare, de viziune administrativă și politică. Ne scutiți să mai ținem banii blocați pentru lucrări, până la recepția acestora și accelerați foarte mult implementarea proiectelor. Nu în ultimul rând, în domeniul infrastructurii rutiere, ne vom concentra pe nordul județului. 
Doamnelor și domnilor consilieri județeni, vom munci mult în următorii patru ani și pentru cele cinci spitale noi ale Aradului, dintre care două sunt deja în construcție, respectiv Spitalul de Oncologie și Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș. Modernizarea sănătății publice, susținerea persoanelor vulnerabile, dezvoltarea turismului și a culturii arădene au fost și rămân în continuare direcții importante de acțiune pentru noi. Vă aștept să fiți în echipă cu mine, cu aparatul de specialitate, să găsim cele mai bune soluții și să fim, împreună, eficienți. În final, le mulțumesc arădenilor că ne-au investit cu încrederea lor. În mod distinct le mulțumesc în special celor care prin votul lor m-au ajutat să câștig în 70 dintre cele 78 de unități administrativ-teritoriale din județ și prin asta mi-au conferit o legitimitate incontestabilă ca președinte al Consiliului Județean Arad. Închei printr-o propoziție rostită de unul dintre primarii Aradului din perioada interbelică: «Aradul trebuie să prospere»! Doamnelor și domnilor colegi, indiferent de partidele din care faceți parte, vă rog să aveți asta în vedere în fiecare dintre inițiativele și activitățile dumneavoastră!
Am observat emoția sinceră cu care ați depus astăzi jurământul. Vă rog să recitiți acest jurământ înaintea fiecărei ședințe și să îl puneți în practică. El nu trebuie să fie doar o formalitate, pentru că l-ați în fața arădenilor și al lui Dumnezeu. Vă doresc succes! Dumnezeu să fie cu Aradul și cu arădenii!”

Iată lista consilierilor județeni care au depus jurământul: Bulbuc Ionel, Popa Garofița, Sinaci Ionel-Dorel, Borha-Gheorghe-Vasile, Crișan Ioan, Stan Simona-Lucia, Plaveți Ioan, Dinga Ștefania-Patricia, Ulici Ion, Crișan Corina-Anka, Bozga Doru, Blaga Bogdan-Marius, Stanca Dorin-Marcel, Lazăr-Onescu Irina, Tripon Florin, Anghel Răzvan-Paul, Luca Samuel, Cătană Vasile-Valer, Orza Gheorghe, Țole Daniel-Ioan, Gligor Alin-Sorin, Dihel Mariana Daniela, Remețan Florin, Pero Tamas-Carol.

Foto de la constituirea CLM:

Foto de la constituirea CJA:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.