AMENDĂ URIAȘĂ pentru compania Telekom, în urma sesizării făcute de un DEPUTAT ARĂDEAN

AMENDĂ URIAȘĂ pentru compania Telekom, în urma sesizării făcute de un DEPUTAT ARĂDEAN

Deputatul social-democrat Florin Tripa a sesizat în scris, în luna septembrie, conducerea ANCOM cu privire la carenţele serioase de semnal pe linie de telefonie mobilă care se înregistrează într-o serie de localităţi din judeţul Arad precum şi în ceea ce priveşte absenţa unor soluţii viabile de conectare la internet.

Tripa a cerut arbitrajul autorităţii naţionale şi implicarea în medierea discuţiilor între comunităţile locale şi operatorii naţionali de internet şi telefonie mobilă. Sorin Grindeanu, preşedintele instituţiei, a formulat un răspuns oficial ce include poziţia ANCOM, conform legislaţiei în vigoare ce reglementează regimul serviciilor de telecomunicaţii în România, precum şi măsurile punitive adoptate pentru nerespectarea normelor specifice de către anumiţi operatori.

„Nu am urmărit să instrumentez o campanie împotriva operatorilor români de telefonie şi date, ci să îi determin să ofere servicii conform licenţelor dobândite şi reglementărilor tehnice în domeniu. Scopul meu vizează în mod unic îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru comunităţile rurale din judeţul Arad”, spune deputatul social democrat Florin Tripa.

Răspunsul oficial al ANCOM :

Stimate domn,

Ca urmare a adreselor Dvs., înregistrate la ANCOM cu numerele de mai sus, vă aducem la cunoștință următoarele:

  1. Cu titlu general, precizăm că, în cazul serviciilor de telefonie şi date mobile, anumite cerinţe referitoare la acoperire sunt stabilite prin impunerea unor condiţii de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dar aceşti parametri nu vizează relaţia cu anumiţi utilizatori, ci activitatea globală a furnizorului, vizând utilizarea eficientă a resurselor alocate.

După încheierea fiecărei faze de dezvoltare a reţelelor deţinute de operatori, ANCOM efectuează controale pentru a verifica respectarea obligaţiilor minime de acoperire impuse prin licenţe.

  1. Având în vedere obligațiile prevăzute anterior, ANCOM a desfășurat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe.

Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație.

Potrivit măsurătorilor ANCOM, localitățile Mișca, Satu Nou, Vânători, Zerindu Mic, Adea, Țipar, Julița, Vărădia de Mureș, Sintea-Mare, Săvârșin și Temeșești, jud. Arad, beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobilă ale Vodafone, Orange, Telekom Mobile și RCS&RDS.

Localitățile Archiș, Bârzești, Groșeni și Stejar, jud. Arad, beneficiază de acoperire parțială cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Localitățile Troaș, Lupești, Pârnești și Nemești, jud. Arad, nu beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Având în vedere faptul că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă menționați nu a atins valoarea stabilită prin licențe şi ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România S.A. (Orange) și Vodafone Romania S.A. (Vodafone) cu avertisment și Telekom România Mobile Communications S.A. (Telekom Mobile) cu amendă în cuantum de 500.000 de lei.

Cu stimă,

Preşedinte,

Sorin Mihai GRINDEANU

  1. Si semnalul RDS de telefonie in localitatea Taut cand se rezolva ?. Ca dupa ce ne-a fraierit cu portarea din alta retea, spunand ca are acoperire si acolo, ca si in multe alte localitati, a rupt parteneriatul cu Vodafone, prin care-si faceau rooming si uite asa ne-a lasat cu buzele umflate. Acum, pe langa abonamentul la RDS pe care-l folosim unde are acoperire, trebuie sa avem si cartele intr-o alta retea ca sa putem vorbi si din Taut ( cel putin prima jumatate a localitatii ). Chiar as fi curios ce masuri se v-or lua ca sa fie acoperire RDS pe toata localitatea, atat telefonie cat si televiziune.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.