Amendă uriașă pentru un constructor din Arad. Ce a descoperit ITM

Amendă uriașă pentru un constructor din Arad. Ce a descoperit ITM

Inspectorratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, o amplă acțiune de control la constructorii ce-și desfășoară activitatea pe raza municipiului Arad.

Acțiunea a vizat depistarea prestării muncii fără forme legale în acest sector de activitate, fiind știut faptul că este un domeniu susceptibil ,,muncii la negru”. Acțiunea a dovedit acest fapt, pe parcursul controlului fiind depistată o persoană fizică ce utiliza nu mai puțin de 13 muncitori fără forme legale.

Dat fiind gravitatea faptei, persoana fizică a fost sancționată cu amenda maximă prevăzută de lege, în speță 200.000 lei. De asemenea, sancțiuni au primit și muncitorii, fiecăruia fiindu-i aplicată amendă în cuantum de 1.000 lei.

„Readucem din nou în atenția angajatorilor, lucrătorilor precum și în atenția persoanelor fizice care intenționează să folosească «munca la negru», efectele nocive și mai ales consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care lucrează fără a avea încheiat un contract de muncă este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului. În egală măsură, angajatorul (persoană fizică sau juridică) care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, eludarea legii atrage după sine sancțiuni drastice”, precizează inspectorul-șef al ITM Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.