AMENZI de 25 500 de lei aplicate firmelor de transport de către INSPECTORII DE MUNCĂ

AMENZI de 25 500 de lei aplicate firmelor de transport de către INSPECTORII DE MUNCĂ

Campania privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională, respectiv a prevederilor legale privind securitatea și sănătatea în muncă s-a desfășurat, la nivel național, în perioada 08 – 24 noiembrie.

Dintre obiectivele campaniei ITM Arad amintește: identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă cât și al securității și sănătății în muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au efectuat controale, în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier Timiş (I.S.C.T.R.).

Astfel, numai în perioada campaniei, au fost controlați un număr de 24 agenţi economici cărora le-au fost aplicate un număr de 62 de sancțiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 25.500 lei. În perioada de referinţă au fost identificate 14 cazuri de muncă nedeclarată în unități transportatoare din județul Arad. Societățile transportatoare, identificate în trafic, cu sediul în alte județe au fost  redirecționate pentru a fi controlate de inspectoratele teritoriale de muncă din județele unde își au sediul. Printre neconformitățile constatate sunt: nerespectarea prevederilor HG 500/2011 republicată referitoare la completarea datelor în Revisal, neplata drepturilor salariale, nerespectarea timpilor de muncă și de odihnă, lipsa autorizației de funcționare, neraportarea către ITM a evenimentelor soldate cu victime sau pagube materiale, informează ITM Arad într-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.