Mai multe articole din rubrica "" ↑

Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere de către angajatori

Amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere de către angajatori

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte agenţilor economici că ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României şi ziua de 1 decembrie sunt decretate prin lege ca zile libere (art. 139 alin. 1 din Codul Muncii – L.53/2003).

Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, informează Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În consecință, agenții economici care nu se conformează acestor dispoziții imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.