Andreea Paul, despre salariile din ASF: „De ŞAPTE ORI MAI MULT decat salariul mediu brut pe economie într-o lună”

Andreea Paul, despre salariile din ASF: „De ŞAPTE ORI MAI MULT decat salariul mediu brut pe economie într-o lună”

Deputatul Andreea Paul afirmă că marea familie politică PSD de la ASF își acordă luna aceasta „prime speciale” pentru un „colectiv sârguincios” și „al treisprezecelea salariu” pentru toți angajații. Deputatul PDl consideră că s-a ales praful de promisiunea președintelui Mișu Negrițoiu, din prima sa conferință de presă, din data de 9 mai, după preluarea șefiei ASF: „Autoritatea va intra într-un proces de realiniere și ajustare, în urma căruia numărul personalului va fi revizuit și se vor face reduceri masive de cheltuieli cu personalul, în următoarele 3-6-9 luni (…) Cu privire la sporuri și prime, au fost blocate toate sporurile și primele până la o revedere în cadrul aceluiași proces de reevaluare. Cred că va trebui să instituim numai o primă de performanță pe baza evaluării anuale a întregului personal și probabil nu mai mult de un salariu și va trebui să avem prime excepționale pentru rezultate deosebite pe proiecte individuale.”

România își permite taxe și tarife aplicate firmelor de pe piețele financiare care să susțină salarii medii de 7 ori mai mari decât salariul brut pe economie pentru cei aproape 600 de salariați ai Autoritații de Supraveghere Financiară. E vorba despre circa 203 mii lei pe an sau 17 mii lei pe lună dacă raportăm cheltuielile cu personalul realizate în anul 2013 la numărul de angajați. Așadar, în jur de 4000 euro pe lună în medie pentru un salariat ASF, a afirmat deputatul Andreea Paul într-un comunicat de presă.

„Instituția omoloagă din Polonia şsi permite acest nivel salarial doar pentru preşedintele KNF. Președintele ASF din România are un salariu de 3 ori mai mare. În schimb, KNF Polonia supraveghează o piață de peste 10 ori mai mare decât cea româneasca și are mai puțini membri executivi decât ASF România. La noi ca la nimenea: 1 din patru angajați ai ASF sunt persoane cu funcții de conducere.

După abuzurile sesizate de DNA la nivelul ultimei conduceri a ASF ni s-a promis restructurare, profesionalizare și eficiență. Am avut, în schimb, două numiri neconstituționale în fruntea acestei instituții (V. Ciorbea și M. Sarbu – sesizările au fost făcute la CCR de către PDL), prime și compensații aiuritoare. Cei care decid să păraseasca benevol instituția până pe data de 19 august beneficiază de 12 salarii BRUTE lunare compensatorii, fără nici o justificare”, se arată în comunicat.

„Cine plătește? Noi toți. ASF nu este o instituție bugetară, dar se finanțeaza din taxele și tarifele aplicate firmelor. Salariile, primele și alte venituri colaterale ale ASF se susțin din aceste taxe și tarife plătite tot de către români. De către cei care consumă servicii financiare de asigurări, pensii private sau investiții de capital, dar și alte servicii sau bunuri care încorporează inevitabil aceste costuri.

Ce spune Mișu Negrițoiu pe 31.07.2014? «Avem deja două proiecte, două colective care au muncit foarte bine şi foarte serios, după cum ştiţi. Spre exemplu: raportul pe care l-am prezentat la Parlament şi pe care l-am afişat şi pe site este făcut de un colectiv sârguincios, care a muncit în două săptămâni şi au făcut o lucrare remarcabilă şi cred că ei merită o primă. Şi o să mai dăm şi alte exemple. Pur şi simplu, proiecte de impact pentru organizaţie. Noi avem atâtea proiecte acum şi sunt atâtea lucruri de transformat, că vreau să mobilizez colectivul, ca să se angajeze la aceste proiecte».

Ce spune ASF? «Vor avea primă de performanţă toţi cei care îşi vor depăşi obiectivele profesionale potrivit atribuţiilor curente. Consiliul ASF a stabilit primele de performanţă pe baza evaluărilor anuale şi prime speciale pentru proiecte deosebite. Scopul este stimularea angajaţilor la performanţe superioare, stimularea initiaţivei, a realizărilor profesionale şi îmbunătăţirea activităţii ASF. Este un proces de aliniere la practica celorlalţi angajatori, pentru a creşte interesul faţă de ASF al specialiştilor de valoare»”, se mai arată în comunicat.

În final, deputatul Andreea Paul întreabă: „Nu mai bine îi aducem pe polonezi, pentru că sunt de zeci de ori mai eficienți și de 3 ori mai ieftini? Avem alternativa limitării politizării și a profesionalizării urgente a ASF, a unui plan ferm asumat de acțiune cu obiective și termene”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.