Soluția în scandalul Dosarelor Panama trebuie să fie una europeană, iar ideal ar fi un acord global, susține deputatul PNL Andreea Paul Vaas.
Prim-Vicepreşedintele PNL este de părere că „transparența fiscală și interzicerea tuturor tranzacțiilor financiare ale statelor membre cu țările netransparente”, ar putea înlătura infracțiuni precum spălarea de bani.
„Recentul scandal al dosarelor Panama demonstrează încă o dată că economia subterană este peste tot, că este nedreaptă față de cetățeni și față de companiile care plătesc corect taxele. Economia subterană este enormă și foarte costisitoare. (…) este o capcană socială. Varietatea metodelor de spălare a banilor depinde de imaginația celor care fac uz de astfel de operațiuni, Practic, cei mai buni jucători sunt aceia care știu toate regulile jocurilor și care fac aceste reguli.
Conturile off-shore parchează peste 18,5 trilioane de dolari, din ultimele estimări disponibile. În Uniunea Europeană, economia subterană a fost estimată de OECD la aproximativ 3,4 trilioane de euro, în anul 2015, din care 46 de miliarde de euro doar în România. Veniturile cu multe zerouri obținute din economia subterană sunt adeseori parcate sau ascunse în paradisurile fiscale opace”, susține Paul Vaas.
Există, însă, soluții pentru aceste economii paralele, pentru sistemele bancare paralele sau din umbră, pentru tranzacțiile financiare ascunse la nivel global în paradisurile fiscale, însă, nu se dorește o rezolvare a problemei, este de părere deputatul liberal.
„Nici nu mă mir că nu s-a vrut, când văd premieri și oficiali de prim rang implicați în afacerile din paradisurile fiscale. (…) Legislația noastră nu interzice în niciun fel înființarea de către cetățeni/rezidenți români a unor companii în Panama sau în oricare alt paradis fiscal. Prin acest termen înțelegem state fără impozit pe profit/venit sau cu impozite foarte mici și lipsite de transparență fiscală”.
În țara noastră nu există nici măcar o obligație de a raporta autorităților fiscale înființarea unor astfel de companii sau BNR-ului astfel de conturi deschise afară. În acest context, până în prezent, au fost înregistrate aproximativ 1500 de societăți cu participare străină la capital provenit din state precum Insulele Virgine Britanice (383), Panama (236), Insulele Bermude (200), Gibraltar (69), Seychelles (48), conform ultimelor date oficiale ale ONRC.
„E timpul ca legiuitorul român să fie interesat de introducerea unor astfel de obligații de raportare. Pe plan internațional, sunt state care au implementat astfel de obligații de raportare, cunoscute ca CFC rules – Controlled Foreign Corporations. Pe data de 5 aprilie am cerut audierea parlamentară a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și a ANAF în legătură cu acțiunile naționale care se impun în urma dezvăluirilor din ‘dosarele Panama’ în Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților. Aceste două instituții sunt direct responsabile pentru monitorizarea tranzacțiilor financiare suspecte și fiscale. Colegii mei au acceptat și au votat în unanimitate. Foarte probabil, săptămâna viitoare, marți, vor avea loc aceste audieri”, ne dă asigurări deputatul PNL Andreea Paul Vaas.
Lasă un comentariu