Animalele AU PUS STĂPÂNIRE pe zona INTERZISĂ de la Cernobîl

Animalele AU PUS STĂPÂNIRE pe zona INTERZISĂ de la Cernobîl

În ciuda efectelor devastatoare pe care le-a avut cel mai grav accident nuclear din istorie, produs la Cernobîl, s-a descoperit că, la aproape 30 de ani de la catastofă, multe animale sălbatice au apărut în zonă.

Ceea ce părea cândva o regiune pustie în preajma zonei unde s-a produs catastrofa nucleară în 1986 este acum populat de elani, căprioare, cerbi, mistreţi şi lupi sălbatici.

În urma unui studiu efectuat de cercetători, s-a constatat, că numărul animalelor din zona interzisă este aproape egal cu cel din alte patru rezervaţii naturale, necontaminate, din regiuni limitrofe. Numărul lupilor, însă, este de şapte ori mai mare decât cel din rezervaţii, mai spun cercetătorii.

Oamenii de știință au efectuat o serie de cartări aerofotografice în lunile de iarnă din perioada 1987 – 1997, estimând apoi populaţiile de animale în baza urmelor lăsate de acestea în zăpadă.

“Este foarte probabil ca numărul animalelor sălbatice din Cernobîl să fie mult mai mare decât era înainte de accident”, susţine unul dintre cercetători.

Concluziile studiului îndelungat efectuat în zona de excludere din Cernobîl şi publicate luni, relevă o prezenţă vastă a animalelor sălbatice în regiune, cu precădere lupi, în ciuda efectelor devastatoare produse de cel mai grav accident nuclear din istorie, dezvoltarea fiind posibilă, aparent, datorită absenţei oamenilor în zonă.

“Aceasta nu înseamnă că radiaţiile sunt benefice pentru faună, ci doar că efectele prezenţei umane, inclusiv vânatul, agricultura şi silvicultura, sunt mult mai dăunătoare”, mai spune cercetătorul.

În plus, ţinând cont că cercetarea nu a vizat expunerea la radiaţii, “aceasta nu abordează problema referitoare la potenţialele efecte pe care radiaţiile le-ar avea asupra reproducerii, supravieţuirii, longevităţii sau sănătăţii generale a animalelor evaluate”, mai spune omul de ştiinţă.

Explozia de la 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane la centrala nucleară de la Cernobîl şi a altor câtorva mii în urma radiaţiilor. Accidentul a forţat evacuarea a sute de mii de persoane din locuinţele lor din Ucraina, vestul Rusiei şi Belarus.

Sursa: bbc.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.