Data de 9 decembrie 2011 este una tristă pentru practicanții de arte marțiale din România. Atunci, inima lui Mihai Botez a decis să facă – pentru prima dată – o pauză , iar Maestrul să „se ducă la un somn îndelungat, să se odihnească“, așa cum precizează Sensei Pavel Milovan.
Pentru a-l omagia pe cel care a adus artele marțiale în țara noastră, pe părintele său spiritual, Sensei Milovan a organizat miercuri, 9 decembrie 2015, în dojo-ul din Casa Sindicatelor, un antrenament comun pigmentat cu multe demonstrații din judo, ju jitsu sau karate. Au răspuns prezent numeroase personalități din lumea artelor marțiale din Arad, care au declarat la unison că Mihai Botez a reușit să le rămâne în memorie cu o vorbă, o faptă, indiferent de durata cu care au lucrat împreună cu Maestrul. Printre participanți s-au numărat și foarte tineri practicanți de arte marțiale, care cu siguranță vor învăța despre ce a însemnat Mihai Botez pentru sportul arădean și românesc.
„La 13 ani am pășit în această sală, tocmai de aceea am mari emoții în momentul în care intru și acum aici. Mai ales că pe unul dintre perete este afișat kimono-ul lui Mișa Bacsi, așa cum îl alintam noi. Am crescut, practic, alături de dânsul, și i-am fost alături mereu, chiar am participat la ultimul său Campionat Mondial de Judo pentru Veterani, de la Budapesta, din anul 2010. Țin minte că mereu avea bomboane la dânsul la antrenamente, din care ne oferea în cazul în care făceam ceea ce dorea de la noi. Am învățat de la dânsul multe lucruri, nu doar legat de judo, ci și de viața cu zi de zi. A fost un om devotat în totalitate sportului, a practic gimnastica, a fost prezent la Olimpiade, a pus bazele judo-ului și a artelor marțiale în România. Dânsul mi-a călăuzit pașii și în viața personală, pentru că într-o sală de judo am cunoscut-o pe soția mea. Chiar dacă am unele probleme de sănătate, am ținut din tot sufletul să vin astăzi aici, să fac și cel puțin o demonstrație cu tehnicile desprinse de la Maestrul Botez, totul în memoria sa“, ne-a declarat Sziler Iosif.
Tot din marea familie a judo-ului arădean a fost prezent și Silviu Turc, alături de fiul său, practicant al acestui nobil sport. „Sunt onorat să iau parte la acest omagiu, care alături de Zilele Judo-ului Arădean face parte din seria de evenimente pe care le organizăm în memoria dânsului. A fost pionierului judo-ului și a artelor marțiale în România, un monument prin tot ceea ce făcea, atât în sală de antrenamente cât și în afara ei. Din acest punct de vedere am și un regret, deoarece știu cât de mult se lupta dânsul pentru ca Aradul să aibe săli de antrenament, iar acum când observ că sălile se închid, se pun piedici serioase pentru desfășurarea activității stau și mă întreb ce viitor are acest sport în Arad, în orașul lui Mihai Botez“, ne-a declarat Silviu Turc.
Înainte de a păși într-o lume mai bună, Maestrul Mihai Botez și-a desemnat trei urmași și anume pe Pavel Milovan, George Chivaran și Gheorghe Farcaș. Ultimii doi trăiesc în Timișoara, respectiv București, în timp ce sensei Milovan a dus la capăt ultima dorință a lui „Mișa Bacsi“ și anume înființarea unei școli de ju jitsu în România, recunoscută oficial de către Japonia.
„Doresc pe această cale să îi salut pe cei doi frați și să îmi exprim dorința de a avea mai multe întrevederi în cinstea lui sensei Mihai Botez. Aceasta a fost ultima sa dorință, de a deschide o sală de ju jitsu și am reușit să o pun în aplicare. Mihai Botez trăiește încă prin noi, prin această sală, chiar s-a dus să doarmă într-un somn profund. Am fost alături de dânsul toată viața, până în ultimele clipe pe care le-a petrecut pe acest pământ. Cea mai profundă amintire pe care o am cu dânsul este un sfat pe care mi l-a dat și anume mi-a spus să merg și să termin școala la cel mai înalt nivel, pentru a-i putea duce munca mai departe. Așa am ajuns să termin Facultatea de Medicină și să continui tehnicile de refacere a membrelor care suferă leziuni sau fracturi, tehnici învățate de la dânsul. Tot sensei Mihai Botez m-a rugat să rămân alături de dânsul pe această cale a ju jitsu, spunându-mi că în judo sunt mulți oameni și că eu trebuie să îl ajut în continuare aici. Am făcut asta și am avut foarte multe de învățat de la dânsul, practic ceea ce sunt astăzi îi datorez în totalitate dânsului. Știa și să glumească în sală, în timpul antrenamentelor, dar mereu făcea glume cu o învățătură în ele, pentru ca cei care aveau ceva în cap să desprindă și partea serioasă din acele glume. Suntem o familie unită în această sală și vreau să le mulțumesc tuturor celor prezenți aici că au venit să îl omagieze pe Sensei Mihai Botez. Ducem mai departe învățăturile sale și va fi mereu prezent în sufletele noastre“, ne-a declarat Sensei Milovan Pavel.
Lasă un comentariu