ITM Arad anunță faptul că au intrat în vigoare o serie de modificări aduse Legii Zilierilor. Amenzile pentru nerespectarea acestora de către angajatori se ridică până la suma de 20.000 de lei, iar pentru zilieri până la 2.000 de lei.
În Monitorul Oficial nr. 1116 din 29.12.2018, conform O.U.G. nr. 114/2018, au fost publicate modificările aduse Legii Zilierilor, nr. 52/2011, actualizată. Astfel, potrivit ITM Arad, noutăţile sunt următoarele:
– O persoană poate presta cel mult 120 zile pe an calendaristic, indiferent de beneficiarul la care prestează, cu excepţia celor care prestează în domeniile: creşterea animalelor în sistem extensiv, păşunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate şi în domeniul viticol. În aceste patru domenii, perioada maximă de prestaţie a zilierilor este de 180 de zile într-un an calendaristic.
– Beneficiarul NU poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu, în activităţile de zilier. În caz contrar, prestarea se efectuează pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată.
– Muncă necalificată cu caracter ocazional- zilieri- se poate presta NUMAI în domeniile:
a) Agricultură, vânătoare şi servicii anexe- diviziunea 01.
b) Silvicultură, CU EXCEPŢIA exploatări forestiere- diviziunea 02.
c) Pescuit şi acvacultura- diviziunea 03.
„Atenţie! Beneficiarul NU poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea de activităţi în beneficiul unui terţ. Ca o noutate, în cazul în care nu se respectă această prevedere, pe lângă beneficiar, poate fi sancţionat şi zilierul, cu amendă cuprinsă între 500 şi 2000 lei. Beneficiarul este sancţionat cu amendă de 6000 lei. În cazul în care beneficiarul foloseşte zilieri pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de prezenţa ordonanţa de urgenţă, acesta se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.
Lasă un comentariu