Stagiul minim de cotizare este, în prezent, de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Cu alte cuvinte, dacă nu ai 15 ani vechime în muncă, perioadă în care angajatorul a plătit contribuția la fondul de pensii, nu te poți pensiona.
Atingerea acestui stagiu se poate realiza prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Vârstele standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcție de sexul, luna și anul nașterii persoanei.
Pentru persoanele care au stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu.
Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut.
Pentru anul 2016 contribuția minimă lunară datorată este de 247 lei.
Lasă un comentariu