ANUNŢ IMPORTANT pentru toate româncele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani!

ANUNŢ IMPORTANT pentru toate româncele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani!

România se află pe primul loc în Europa la rata mortalităţii provocată de cancerul de col uterin. De cele mai multe ori, acest tip de cancer este depistat în stadiu avansat la românce și asta din cauza dezinteresului şi a lipsei de informare, dar și din lipsa banilor.

Programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin a început în urmă cu 2 ani și deși presupune testarea gratuită a femeilor, acest lucru se întâmplă doar în teorie. Din 2012 şi până la finalul trimestrului întâi al acestui an, doar 600 de mii de femei au efectuat acest test.

Teoretic, toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani trebuie să efectueze testul Babeş-Papanicolau odată pe an, însă, Ministerul Sănătăţii alocă bani doar pentru 330 de mii de probe. În România sunt însă 5,5 milioane de femei care au vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Adică o femeie din 17 se poate testa gratuit. Asta înseamnă că cele mai multe dintre ele, rămân netestate. Asta în contextul în care, în România, şase femei mor zilnic din cauza acestei boli.

Asigurate sau nu, femeile trebuie să meargă la medicul de familie pentru a cere un formular de recoltare şi, ulterior, trebuie să se prezinte într-unul dintre cele 97 de centre în care se recoltează probe. Rezultatele sunt trimise apoi în 30 de zile medicului de familie. Dacă rezultatul este pozitiv, pacientele sunt îndrumate să facă investigaţii suplimentare. În cazul unui rezultat negativ, femeile sunt reprogramate la o nouă testare.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program 13 milioane de lei. Având în vedere că pentru un test, CNAS decontează în jur de 39 de lei, asta înseamnă că banii ajung doar pentru 330 de mii de femei.

Foto: livescience.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.