Ar putea deveni LEGAL ca PARLAMENTARII să-și angajeze RUDELE

Ar putea deveni LEGAL ca PARLAMENTARII să-și angajeze RUDELE

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor discută, marţi, proiectul de modificare a legii conflictului de interese, care dezincriminează conflictul în materia numirilor.

Dacă legea va trece, funcționarii publici ar avea liber la angajarea rudelor până la gradul II inclusiv, fără ca acest lucru să fie considerat conflict de interese.

Proiectul, care a fost adoptat tacit de către Senat pe 25 martie, se află în procedură de urgenţă. Ministerul Justiţiei şi Comisia Juridică a Senatului au dat aviz negativ pentru acesta.

În prezent, potrivit prevederilor Codului Penal „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

În noul proiect de lege apar următoarele modificări:

„(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

– emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative – ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta;
– exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.