Arădean la un pas de a-și incendia casa, după ce a dat foc vegetației uscate din grădină

Arădean la un pas de a-și incendia casa, după ce a dat foc vegetației uscate din grădină

Un arădean a fost la un pas de a-și incendia casa, după ce focul pe care l-a aprins pentru a curăța grădina de vegetația uscată a scăpat de sub control.

Astăzi, în jurul orei 13, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, a fost solicitat să intervină pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la o căpiță de fân, în apropierea unei case din localitatea Sânmartin.

La fața locului s-au deplasat de urgență forțe și mijloace ale Detașamentului Arad: două autospeciale de stingere cu apă si spumă, un echipaj SMURD și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Macea cu opt subofițeri si trei soldați.

La ajungerea echipajelor, incendiul se manifesta cu flacără și degajări de fum la căpița de fân, propagând-se la deșeurile aflate în curtea casei, cât și la o parte din casă.

Promptitudinea cu care au acționat salvatorii a făcut ca incendiul sa fie lichidat în limitele găsite, fără ca imobilul să fie afectat. Lupta cu flăcările a durat aproximativ o oră.

Pompierii au salvat casa, fiind afectată doar o mică parte din acoperiș și câteva grinzi.

Au ars 150 de metri pătrați de vegetație uscată și deșeuri menajere. Norocul a făcutsă nu fie înregistrate victime.

Cauza de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere. Mai preciz, proprietarul a vrut să curețe terenul prin incendiere, focul propagându-se la o căpița de fân, iar mai apoi in curtea casei, acolo unde existau mai multe deșeuri menajere.

„Este nevoie ca cetățenii să conștientizeze faptul că arderile necontrolate pot avea grave consecințe asupra vieților omenești și a mediului înconjurător. Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

* desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;

* desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

* colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;

* curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;

* izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;

* asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere”, precizează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.