Arădeni la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva

Arădeni la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva

Consiliul Județean Arad a facilitat ca un grup de inventatori arădeni să ajungă la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva.

Aradul este reprezentat la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva de un grup de cinci inventatori și doi profesori universitari de la Universitatea „Aurel Vlaicu”. România este reprezentată cu trei standuri, dintre care cea mai numeroasă prezență este la cel al Aradului (celelalte două standuri, cu câte un cercetător, sunt de la Bucureşti).

Toți inventatorii arădeni sunt absolvenți ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. Participarea acestora la cel mai prestigios eveniment din domeniul invențiilor și inovațiilor tehnologice a fost facilitată de Consiliul Județean Arad.

La Salonul de Invenții de la Geneva, Consiliul Județean Arad a facilitat prezența unui număr de șase inventatori arădeni, care prezintă 4 invenții, deja brevetate, și alte 7 în curs de înregistrare la OSIM. Cele patru invenții brevetate sunt: brevetul pentru profile groase aerodinamice, metode și instalații de neutralizare a gazelor periculoase în transporturi, cutia de viteze pentru turații mici, aparat de zbor cu înveliș flexibil.

Cercetătorii și inventatorii arădeni prezenți la Geneva sunt Dănuț Sobol, Ioan Radu, Eugen D. Bușa, Daniel Nedelcu, Gabriela Moș, Daniel Suciu (îl amintim pentru că, deși nu a ajuns la Geneva, a lucrat în echipa de inventatori). Alți doi cercetători, Adriana Moțica și Adrian Jucu, au invenții expuse în standul Aradului.

„Dezvoltarea Aradului a avut întotdeauna la bază adaptarea la noutățile tehnologice, capacitatea de înnoire, susținerea diversității și a curajului de punere în practică a ideilor inovative. Așa s-a întâmplat în anii 1800, când Aradul devenea un pol al premierelor industriale europene, așa a continuat și în secolul XX, când județul a fost un furnizor, pe cinci continente, al produselor industriale. Consiliul Județean s-a implicat alături de universitate, Inspectoratul Școlar, Centrul de Excelență, de mediul de afaceri și de un grup de pasionați în redescoperirea filonului inovativ arădean și punerea sa în valoare. Suntem prezenți la Geneva nu doar să expunem invențiile arădene, ci să și învățăm, să observăm trendurile actuale, să înțelegem ce trebuie să facem în continuare  ca Aradul să nu piardă teren în raport cu ceilalți competitori”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc.

La Geneva, invențiile arădene intră in concurs cu invenții din China (inclusiv Hong Kong), Taiwan, Italia, Thailanda, Franța, Elveția, Germania, Iran, Algeria, Tunisia și multe alte state, de pe toate continentele.

Salonul Mondial de Invenții de la Geneva s-a deschis astăzi și poate fi vizitat până la 30 aprilie. Sunt prezentate peste 1000 de invenții și produse, de către 725 de expozanți, din 45 de state ale lumii. 80% dintre aceștia sunt companii și universități, iar 20% inventatori și cercetători privați.

Organizatorii estimează că peste 30.000 de vizitatori vor ajunge la Salon, în următoarele zile. La eveniment au fost acreditați 650 de ziariști, de pe cinci continente.

  1. Ma bucur sa aud ca mai exista interesul de a ne dezvolta si noi tara asta trimitand oameni calitativi in strainatate pentru a face ceva.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.