Arădenii cu centrale de apartament vor plăti o taxă locală pentru emisiile de CO2. ULAL Arad: De vină e municipalitatea

Arădenii cu centrale de apartament vor plăti o taxă locală pentru emisiile de CO2. ULAL Arad: De vină e municipalitatea

Măsura, prevăzută în strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Arad pentru perioada 2020 – 2030, provoacă deja iritare.

Astfel, Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad, spune că nu este corect ca administrația să le impună arădenilor care dețin centrale de apartament o taxă locală pentru emisiile de CO2.

Președintele ULAL susține că situația în care au ajuns arădenii în anul 2020, alungați din sistemul centralizat de încălzire și obligați să-și monteze centrale proprii, a fost cauzată „strict de administrația locală”.

„Adminisitrația publică informează abia acum despre o  taxa locală pe CO2 pentru locuințele cu centrale în apartament despre care au avut cunoștință de foarte mult timp. De ce s-a ajuns aici și de ce aflăm abia acum? În momentul în care în Arad nu a existat nici un fel de măsură echitabilă pentru consumatori, nu s-a încercat salvarea în nici o formă a sistemului centralizat și nu a existat nici o îmbunătățire a calității serviciului, cetățenii au avut de ales: Fie rămân în sistem centralizat indiferent de costuri și modul defectuos în care serviciul este livrat, fie se debranșează de la sistem și optează pentru centrale termice proprii. După cum bine știm, mulți au ales cea de-a doua variantă. Și nu au făcut această alegere singuri, deoarece le-a fost pusă la dispoziție toată procedura necesară. Ba, chiar mai mult, au fost încurajați”, a declarat Dorina Lupșe.

„Ceea ce majoritatea cetățenilor nu știe însă este că aceste acțiuni au însemnat și atunci și în prezent încălcarea legislației. Revenind la normele europene, acestea ne spun foarte clar că orice sursă de poluare adoptata va avea ca repercursiune o măsură de sancționare pentru toate țările membre ale UE. Astfel, municipalitatea, care nu demult permitea debranșarea, anunță acum că a  prevăzut în strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Arad 2020 – 2030 că poate  institui o taxă locală pentru CO2 pentru locuințele cu centrale de apartament. Motivul pentru care se vorbește public despre această taxă doar acum constă în obligativitatea pe care o avem de a reduce poluarea mediului și de a reduce emisiile de carbon și faptul că nu am atins nici un sfert din indicii impuși de Uniunea Europeană. Această măsură care afectează în mod direct cetățenii nu este însă justă, pentru că nu consumatorii sunt cei care trebuie să plătească de pe urma unor decizii luate la nivel local care au  încălcăt legea”, a mai declarat Dorina Lupșe.

Președintele ULAL Arad a mai afirmat, legat de indicii impuși de UE, că și din punct de vedere a colectării selective a deșeurilor situația este la fel de critică.

Loading...
 1. bine ca la Oradea s-a putu salva CET si nu au fost nevoiti oradenii sa-si pune centrale. acum au caldura la costuri minime. la noi toata sleahta care s-a perindat prin primarie nu a fost in stare de nimic. ar merita bagati la puscarie pentru raul facut Aradului

  Raspunde
 2. Atunci CET ce trebuie sa plateasca si cat ca merge fumul de la ei pana in cer????? Se vede de la Bruxelles cat polueaza!! 🙁

  Raspunde
 3. Jegosilor cat mai puteti s ne furati

  Raspunde
 4. ))))) aiiii de plm ce țeapă vă trage ciumele galbene rahitice slugile p.p.eului nazist)))))

  Raspunde
 5. Posesor de centrală de apartament 2 martie, 2020, 10:00 am

  Ăștia au înnebunit de tot! Iar vor să ne fure!Mai cred că vor fi votați la viitoarele alegeri?Sigur banii încasați de la cei cu centrale de apartament,vor merge la fondul de subvenționare a gigacaloriei!

  Raspunde
 6. Ce taxa pe emisii vor ordinarii astia? Cetralele de apartament in condensare au foarte mici emisiile de CO2. Si cum se cuantifica aceasta taxa in conditiile in care factura contine date personale confidentiale. Cum ramane cum marii poluatori din industrie? Cum ramane cu cei care se incalzesc pe carbuni, pacura sau lemne care sunt cu 50% mai poluante decat gazl natural. Nu va e rusine hotilor?

  Raspunde
 7. Ia mai mergeti la dracu, ok?

  Raspunde
 8. Și ce fac ei pentru mediu ? Încă nu avem firma pentru Sortare la Arad.. dar avem containere pentru colectare selectiva care ghici ce: SUNT LUATE TOATE DE ACEIAȘI MAȘINA. Ultimele gunoaie au condus Aradul votate de ultimii prosti. Hai sa urlam in continuare. #muepsd și vedem unde ajungem. Pacat de orașul nostru frumos populat de interlopi și boschetari.

  Raspunde
 9. PNL! Votati PNL! Sergiu Balcea si Iustin Cionca – echipa de aur pentru Arad! Geanina -in parlament! PNL ! PNL! Construim pentru ARAD!

  Raspunde
 10. Ce vrajeli de taxe mai inventati dragilor! Lumea care sta pe incalzirea de la cet , incalzire care nu o poti numi asa… niste amarate de calorifere amortite si plusssssss preturi la caldura de doare capu si mana cand platesti cheltuielile… daca va trebuie poluare putina mai reducetiva si voi din bugetutu vostru in favoarea cetatenilor. Ca toti ati devenit destepti si plini de taxe . Maine poimaine ne taxati pasii pe strada!

  Raspunde
 11. Rusine porcilor!

  Raspunde
 12. https://www.digi24.ro › energie
  ANRE s-a pronunțat privind taxa de poluare la centrala de apartament – Digi24
  În 04.12.2018… Cine era la PUT(OA)ERE atunci ??????

  Raspunde
 13. […] Arădenii cu centrale de apartament vor plăti o taxă locală pentru emisiile de CO2. ULAL Arad: De… […]

  Raspunde
 14. Stau undeva in zona centrala. la bloc.Iarna nu pot deschide geamurile pot a aerisi camerele din cauza celor care stau la case și fac foc cu diferite gunoaie E Un fum înecăcios și un miros groaznic. Cu ei ce măsuri ia administrația locală????

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.