Arădenii sunt atenționați să verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate

Arădenii sunt atenționați să verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate

Reprezentanții DJEP Arad le atrag atenția arădenilor să verifice periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate.

În vederea eficientizării activităţilor pentru punerea în legalitate a cetăţenilor cu acte de identitate, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Arad face un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii.

„Ţinând seama de faptul că în această situaţie se regăsesc mulţi dintre cetăţenii români care din diferite motive sunt plecaţi în străinătate, având în vedere că aceştia se întorc în țară pentru a-și petrece sărbătorile pascale, facem un apel şi către aceste persoane pentru a-şi clarifica statutul juridic faţă de statul român, implicit valabilitatea actelor de identitate”, precizeazăreprezentanții DJEP Arad.

Întrucât cetăţeanului român îi revine obligaţia de a deţine un act de identitate valabil, acesta va solicita:

–  în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal, va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui act de identitate;

– cu minimum 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, titularul, va solicita Serviciului de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui nou document.

Totodată, până la eliberarea noului act de identitate, titularului i se poate lăsa în posesie actul pe care îl deţine dacă, acest document este în termen de valabilitate, urmând să-l predea la primirea noului act de identitate.

În cazul persoanelor care au depus cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a pierderii, furtului, distrugerii, deteriorării, expirării, etc, se pot elibera dovezi care să ateste faptul că cel în cauză a depus documentele pentru eliberarea actului de identitate, însă acestea nu pot fi folosite pentru a face dovada identităţii.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.