Aradi Kamaraszínház (Teatrul de Cameră Arad) sărbătorește 10 ani de activitate cu o ministagiune aniversară

Aradi Kamaraszínház (Teatrul de Cameră Arad) sărbătorește 10 ani de activitate cu o ministagiune aniversară

Născut după mai multe încercări eșuate de a reînființa la Arad teatrul profesionist maghiar – desființat în 1947 prin mutarea teatrului arădean în limbă maghiară la Timișoara -, acum zece ani a debutat prima stagiune în urma eforturilor lui Ernő Tapasztó, un adevarat oneman-show el în persoană.

Ajutat de câțiva prieteni apropiați (Réka Fekete, Lajos Notaros), nu în ultimul rând de soția Gabriella Gujdár, prin eforturile lui Ernő, așa cum îl stie toată lumea, Kamaraszínház a devenit foarte repede un nume de referință între teatrele tinere, atât în România cât și în Ungaria.

Pe lângă spectacolele invitate, „trupa” lui Tapasztó a produs în fiecare an câteva spectacole care au creat impresie pestre tot unde au ajuns, colecția de premii și distincții – peste cincizeci în zece ani – dovedind nivelul și profesionalismul montărilor teatrului care își ține spectacolele din Arad în sala Teatrului de Marionete de pe strada Episcopiei.

Repertoriul producțiilor proprii recurge foarte des la texte din dramaturgia românească contemporană, afirmație adevarată și pentru cele trei spectacole prezentate cu ocazia acestei ministagiuni aniversare: „Decalogul după Hess”, cu vedeta masculină a trupei Harsányi Attila, după un text de Alina Nelega, tot el în „Sex, Drugs, Gods and rock’ n’ roll”, după Eric Bogosian și Jose Saramago, respectiv „Tündéri” (Feeric), un musical minimal și suprarealist pe baza textului scris de Theo Herghelegiu.

„Decalogul după Hess” se va juca duminică, 5 noiembrie, de la ora 17, la Marionete, a doua zi, luni de la 17, tot la Marionete, cel de al doilea spectacol cu Harsányi, urmând ca de la 19, în Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” să se joace „Tündéri”, într-o distributie în care alături de Harsányi îi veți putea vedea pe Éder Enikő și Tege Antal, pe o muzică de Borsos Pál și Éder Enikő.

Toate spectacolele sunt subtitrate în limba română – un obicei la care Kamarszínház ține foarte mult – asigurând înțelegerea pentru toți care vor să sărbătorească împreună cu trupa.

„Aradi Kamaraszínház vă învită să petreceți două după-amieze cu un teatru mai puțin obișnuit, care se definește în cadrele suprarealismului minimalist, să ne onorați cu prezența Dumneavoastră la această minimală, dar cu atât mai reală aniversare culturală arădeană!”, transmite trupa arădeană de teatru.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.