Aradul ar putea produce și vinde curent  

Aradul ar putea produce și vinde curent  

Peste 600 de milioane de lei, aceasta este valoarea proiectului administrației arădene pentru retehnologizarea CET-ului.

Prin implementarea acestui proiect se are în vedere realizarea unei surse de producție de energie electrică și termică cu tehnică de ultimă generație. Administrația locală speră chiar ca la un moment dat Aradul să producă și să vândă curent.

Consilierii locali au fost convocați, luni, 5 septembrie, în ședință publică extraordinară pentru a aproba pe de o parte documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții Studiu de fezabilitate „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență”, iar pe de altă parte, aleșii locali și-au dat acceptul pentru cofinanțarea,  asigurarea fluxului financiar pentru implementare și acoperirea contravalorii cheltuielilor neeligibile ale proiectului „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”, pentru care municipalitatea arădeană a depus o solicitare de finanțare în conformitate cu Ghidul de finanțare pentru Programul PNRR – Pilonul I. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 618.660.740,11 lei, inclusiv TVA.

Pornind de la necesitățile urgente de rezolvat pentru asigurarea furnizării energiei termice populației, au fost prioritizate investițiile iar în prima etapă de dezvoltare este prevăzută realizarea unei surse de producție de energie electrică și termică cu tehnică de ultimă generație, pentru creșterea eficienței energetice și conformarea la reglementările de mediu, respectiv pentru asigurarea continuității și creșterii calității serviciului public de alimentare cu energie termică a consumatorilor racordați.

„Azi am făcut un prim pas esențial pentru a obține finanțarea necesară retehnologizării CET. Suntem optimiști. Sunt bani în PNRR, pentru așa ceva, pe de altă parte nu sunt foarte multe solicitări. Doar noi și Constanța am reușit să finalizăm documentația necesară, într-un timp atât de scurt. Termenul de depunere al cererilor de finanțare este 15 septembrie, după care vom afla ce sumă ne revine din total.  Sperăm că un procent cât mai mare, astfel încât să nu fim nevoiți să cofinanțăm cu sume mari. Este un pas mare în implementare pentru a obține  o sursă de energie cât mai ieftină, respectiv să reușim să producem  și să vindem curent, care înseamnă câștig financiar și în subsidiar să avem apă caldă pe care am obține-o la un preț mult mai mic. Dacă avem finanțarea semnată în această toamnă, urmează licitația, apoi implementarea care estimăm că s-ar intinde pe durata unui un an și jumătate. Cu un pic de șansă ca lucrurile să nu se împiedice și să nu fie termene prea lungi, anul viitor s-ar putea lucra, ceea ce ar însemna că iarna viitoare sau cel puțin o parte din ea să o avem cu un CET retehnologizat în urma unei investiții pe fonduri nerambursabile”,  a explicat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.       

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.