Aradul are cu ce se mândri! O arădeancă inclusă într-o orchestră prestigioasă

Aradul are cu ce se mândri! O arădeancă inclusă într-o orchestră prestigioasă

Oradea are Cetate. Și Aradul are Cetate. Diferența este că Cetatea din Oradea este deja inclusă în circuitul civil. Și este pusă în valore. Dovadă: În aceasta perioada în Parcul Cetății se desfășoara timp de o lună Oradea Summer Film.

Iar acolo, aflată în drum spre Berlin pentru a participa la cel mai prestigios festival din lume dedicat orchestrelor de tineret, YOUTH EURO CLASSIC, eveniment transmis live de CANAL ARTE pe 27 august 2017, a concertat și prestigioasa deja Moldovan National Youth Orchestra (Chisinau Youth Orchestra sau MNYO),  orchestra națională de tineret a Republicii Moldova, care are în componență aproape 90 de tineri muzicieni (cu vârste între 12 și 32 ani) din Moldova, România, Ucraina, Spania, Olanda, Germania și Coreea de Sud.

În Parcul Cetății, tinerii muzicieni, dirijati de Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai buni dirijori din România și Cristian Spătar, asistați de neobositul Andriano Marian, directorul MNYO, care muncesc zilnic timp de mai multe ore, deși vorbesc limbi diferite, și-au încântat asistența folosind o limba comună: Muzica, prezentând piese ale unor compozitori ca George Enescu (Fantezia pastorală), Dinu Lipatti (Chef cu lăutari), Weinberg (Rapsodie pe teme moldovenești), Zoltan Kodaly şi Piotr Ilici Ceaikovski (Lacul Lebedelor).

Noi, arădenii, putem fi mândri pentru că în aceasta prestigioasă orchestră a fost inclusă anul acesta și o arădeancă: O mai veche cunoștință, Sara Gheorghe.

Ea este acum elevă în clasa a IX-a la Colegiul de arta Sabin Dragoi la clasa de percuție a profesorilor Lucia și Mario Florescu, iar anul acesta a câștigat Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, clasele V-VIII. Sara a fost inclusă în proiect ca urmare a rezultatelor obținute, a talentului și a muncii depuse, făcând parte din grupul percuționiștilor care mai cuprinde tineri din Timișoara (Daniel Jumuga, Philip Goron, Bogdan Blescun)  sub îndrumarea lui Ovidiu Florian Andris și Szekeres Ferencz.

„Suntem un grup mixt: Oameni care au experiență și tineri care sunt dornici să învețe. Muzica este universală. Ceea ce ne poate face deosebiți într-un anturaj de genul acesta este entuziasmul pe care vrea să-l vadă publicul din partea noastră, devotamentul și implicarea, restul sunt lucruri minore”, a declarat Ovidiu Andris.

Deși greutățile sunt mari, proiectul se află în al VII-lea an, și lucrurile se pare că merg în direcția bună.

„În pofida unor contexte nu prea prielnice socio-economice naționale reușim să realizăm pentru a șaptea oară consecutiv cel mai important proiect anual al orchestrei și sunt bucuros că mergem într-o linie ascendentă de la an la an. Consider că pe toate liniile există un progres – însăși calitatea condițiilor, calitatea de a face muzică, calitatea muzicienilor, însele scopurile și obiectivele sunt mult mai mari. Din punctul acesta de vedere este probabil cea mai importantă apariție culturală a unui ansamblu academic din Moldova. Așteptările sunt foarte mari, dar sunt sigur că băieții o să facă o treabă bună la Berlin. După asta se va deschide cu siguranță un capitol pentru orchestră și vom rămâne cu niște amintiri și experiențe foarte, foarte deosebite. Prin acest proiect noi promovăm un brand de țară, promovăm o imagine, promovăm faptul că și aici se poate”, a menționat si Andriano Marian, directorul MNYO.

Noi suntem de acord. Și da, Aradul are cu ce se mandri. Are tineri de valoare, are profesori buni. Felicitari Sara Gheorghe și celor care au contribuit la performanța ta.

  1. În orchestra națională de tineret sunt mult mai multi Arădeni! Din păcate nu sunt apreciați la adevărata lor valoare,!

    Raspunde
  2. Foarte bine Sara mă bucur ptr tine ca ești o adevărata muziciană si o bună percutionistă îți dorim numai bine si un viitor de succes!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.