Aradul, de la Mica Vienă la… Las Vegas-ul amărâților (GALERIE FOTO)

Aradul, de la Mica Vienă la… Las Vegas-ul amărâților (GALERIE FOTO)

Aradul a devenit, în ultimii ani, un oraș mort în care oamenii își duc viața de pe o zi pe alta. Puterea de cumpărare a tot scăzut, restaurantele (cu mici excepții) sunt în pragul falimentului, supraviețuind din „meniul zilei”, iar zeci de spații comerciale din centrul orașului zac goale. Dezolanta imagine a orașului cu pretenții de Mica Vienă contrastează cu zecile (poate sutele) de locații în care arădenilor li se oferă iluzia unor câștiguri rapide. E plin centrul de case de pariuri și săli de jocuri de noroc. În cartiere, la fel. Uneori, unele lângă altele, asemenea localuri își atrag clienții profitând de situația în care aceștia se regăsesc:  Aceea a unor oameni fără prea mari orizonturi, care au o singură speranță, aceea că vor da, la un moment dat, lovitura. Că nu este așa o știm cu toții, o știu și ei, jucătorii, dar se încăpățânează să mai încerce „o dată”.

Psihologul Ramona Pencea a explicat, pentru NewsAr.ro, ce se întâmplă în aceste cazuri: „Participanții la astfel de jocuri au ca numitor comun o fugă de realitatea materială, de realitatea vieții lor, fluctuații în stima de sine. Astfel de persoane, de fapt, trăind în lipsuri materiale dar și sufletești, se axează și trăiesc pe baza principiului «a avea» și nu pa baza principiului «a fi». Astfel, își creează vise deșarte că vor obține un câștig consistent imediat care să-i ajute să se redescopere și să-și găsească echilibrul. Dar, tocmai acest echilibru dispare, vor deveni dependenți, își vor distruge viețile, vor avea nevoie de terapie și chiar de medicamentație, deoarece această tulburare constituie un diagnostic în manualul tulburărilor mentale”.

Psihologul regretă că, „din păcate, societatea noastră încurajează apariția sălilor de jocuri de noroc, speculând slăbiciunile și diagnosticul persoanelor respective”, atrâgând totodată atenția că „unele dintre aceste persoane, prinse în acest joc vicios, pot ajunge să comită infracțiuni dacă nu mai au bani să joace”.

Foto: Alex Laza

  1. Aș completa cu prezența zecilor de farmacii pe raza orașului Arad,care denotă faptul că suntem un popor în mare parte bolnav,în tratament permanent.Astfel afacerea cu medicamente prosperă.Păcat de acest frumos oraș aflat în decădere continuă.Nici pe de departe nu seamănă cu Viena.

    Raspunde
  2. Sali de jocuri și pariuri , farmacii și magazine second gând…. asta este orașul nostru cel frumos…
    Nu mai vorbim de mizerie…
    Asta înseamnă sa ți pe cineva primar atâta timp.

    Raspunde
  3. Asta e Aradul lui Falca. frumos, nu?

    Raspunde
  4. Daca n-am avut noroc cu Falca macar la jocuri sa avem.

    Raspunde
  5. Am plecat din Arad in ianuarie…si acum cateva saptamani am aflat prin intermediul unei prietene bune ca inca un simbol al Aradului….Libelula s-a inchis…ma intreb ce o sa fie acolo…farmacia e pe colt…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.